Törökbálint Holnap Egyesület honlapja
Szőke Péter polgármesterjelölt

Péter, a közösségért végzett munkád kapcsán sokan ismernek Törökbálinton. Pár mondatban mit mondanál magadról?

Nehéz erre válaszolni. Amikor magáról beszél az ember, nem akar sem álszerénynek, sem beképzeltnek tűnni. Van egy szép családom, 20 éve élek velük Törökbálinton, ami az otthonom. Az itt élők közvetlenek, barátságosak. Ugyan nem ide születtem, de szívesen élek itt, és ahogy eddig is, úgy a jövőben is megteszem az otthonomért, amit csak meg tudok tenni. Szeretem Törökbálintot.

Miért akarsz polgármester lenni?

Nyilván többekben fölmerült ez a kérdés. Nos, mindig is érdeklődtem a közügyek iránt. 2010 óta nemcsak figyelem a helyi történéseket, hanem aktívan dolgozom is a közösségért. Ez sok munkát, sok energiát igényel, de az eltelt idő alatt rengeteg pozitív visszajelzést kaptam. Megtapasztaltam a cselekedeteim hatását, eredményét is, ami mindig örömmel és büszkeséggel töltött el. 2014 óta részt veszek az önkormányzati munkában. Látom, hogy mennyi rossz döntés született, vagy éppen nem született semmilyen sem. Sajnos egy ideje rossz irányba haladunk. Napi szinten tapasztalom, hogyan épül le az önkormányzatiság Törökbálinton. Érzékelem a rengeteg hibát, a gőgösséget, az arroganciát. Sok esetben meggyőződésem, hogy ezt bizony okosabban is lehetne csinálni, a közösséget bevonva, a közösségért dolgozva. Nagy feladat, de szeretem a kihívásokat, érzem magamban az elszántságot, felkészültséget, és azt, hogy ezt meg tudom csinálni. Készen állok a feladatra.

Civil vagy, mégis az összes párt támogatja a jelöltséged, a Fideszen kívül. Hogy sikerült ezt elérni?

Nem voltam és nem is vagyok egyik pártnak sem a tagja. Azt hiszem, itt a helyi közéletben ez feltétlenül előny. Vegyük figyelembe, hogy Törökbálint sokszínű, sokféle emberből álló közösség. A sokféleség tudja adni a közösség valódi erejét. Ám össze kell hangolni, közös nevezőre kell hozni mindezt a sok érdeket, különféle nézőpontot, ami természetes nem könnyű. Viszont azt gondolom, erre egy párton kívüli, mondhatni, civil a legalkalmasabb. A sokszínű pártösszefogás létrehozása is nehéz volt, komoly munka van benne, de sikerült, és azt bizonyítja, hogy a közösséget össze tudom fogni pártszimpátiáktól, pártérdekektől függetlenül, hiszen mindannyiunknak érdeke a sokféle emberből felépülő városunk összetartása, összefogása.

Van, aki azt mondja, hogy egy fideszes jelöltre érdemes szavazni, mert egy nem fideszes nem tud elérni a városnak semmit. Erről mit gondolsz?

Ez egy jogosnak tűnő felvetés, de nagyon téves! Gondoljunk csak bele, egy fideszes polgármester pártkatona, akinek a pártközpontból érkező utasítások tömkelegét kell végrehajtania, ami általában nem törökbálinti érdek. Ha ellenáll, neki vége. A törökbálinti érdekekért meg nem tud igazán harcolni, mert egyből a fejére koppintanak a pártközpontból, és szintén könnyen vége a karrierjének. Emiatt nem sikerült például még egy 100 km/h-s sebességkorlátozó táblát sem kihelyezni az M7 törökbálinti, belterületi szakaszára. De ugyanígy nem sikerült harcolni a Fidesz kormánya által elvett Telenor adó visszaszerzéséért sem, ami 1,5 milliárd forint veszteséget okoz nekünk minden évben. Ebből szinte évente meg lehetne építeni a túlméretezett városházát, ráadásul hitel nélkül. Évről évre hatalmas kieső pénz ez nekünk, sok elveszett lehetőség. Több pénzhez pedig nem jutunk a fideszes polgármesternek köszönhetően. Mi ugyanis az adóerő képességünk miatt nem kapni szoktunk, hanem alapvetően befizetünk a nagy állami kasszába, szolidaritási adó címén, mint például Budaörs. Apropó Budaörs, nálunk sokkal jobban prosperáló város, és mindez egy nem fideszes polgármesternek köszönhető. Ez mégis hogyan lehetséges a kérdés szerint?

Tükörhegyen élsz. Vannak, akik „gyüttmentek”-nek nevezték a tükörhegyieket, és szerintük nem választanak meg itt egy tükörhegyit. Szerinted megválasztanak?

1999 óta élek Törökbálinton, annak idején én is érzékeltem az újonnan érkezett „idegenek” elleni hangokat, amit ráadásul egyesek azóta is szándékosan szítanak egyéni politikai céljuk miatt. Tükörhegy már szerves része Törökbálintnak, a településrész teljesen asszimilálódott. Rengeteg baráti, rokoni és egyéb kapcsolat szövi át a közösséget a „régi falu” és az újabb területek lakóközösségei között. Nekem is nagyon sok barátom van mindenfelé. A kisebbik lányom már itt született, tősgyökeres bálinti és hamarosan gimnazista lesz. Az emberek nem azt nézik, ki hol lakik, azaz újtelepi, annahegyi vagy éppen tükörhegyi, hanem azt, hogy milyen ember, mit tett és mit akar tenni. Ami még fontos, hogy Tükörhegyen sok kiváló szakember él. Komoly humán tőkéje ez Törökbálintnak, amit be kell vonni és Törökbálint javára kell fordítani, hogy gyarapítsa a várost. Erre, mondjuk, egy tükörhegyi a legalkalmasabb.

Nyilván tudod, mit akarsz. Milyen programmal készülsz a polgármesterségre?

Természetesen határozott elképzeléseim vannak. Sokat beszélgettünk törökbálintiakkal, sokat vitatkoztunk arról, hogy mit kell tenni, milyen intézkedések sorozata szükséges a jelenlegi helyzetben. Ez a folyamat hónapokat vett igénybe, aminek eredményeképpen elkészült a programjavaslatunk, ami a Holnap Programja nevet kapta. Nagyon sokrétű, rengeteg területet érint, sok problémát, feladatot azonosít és tartalmaz ezekhez megoldásokat is. Nem fogom tudni teljes egészében bemutatni a tizenöt főbb kategóriát és annak összes elemét a beszélgetésünk során, de hamarosan közreadjuk az interneten és nyomtatott formában is a teljes programjavaslatot, hogy mindenki megismerhesse és elmondhassa róla a véleményét.

Tudsz fontosabb elemeket említeni a Holnap Programjából?

Induljunk az alapoktól. Megállítjuk a Város eladósítását! A jelenlegi ciklus előtt, 2013-ban 1,7 milliárd forint összértékű hitelei voltak a településnek, amelyet akkor átvállalt az állam. 2018-ra a jelenlegi vezetésnek sikerült ismét 1,4 milliárdra duzzasztani a város hitelállományát. Az eladósítás helyett felelős gazdálkodásra, azaz takarékosabb kiadásokra és újabb bevételek teremtésére van szükség.

Megemlítenék az adópolitikánkból is egy fontos elemet. Úgy gondoljuk, hogy egy törökbálinti idős életének munkáját már sokszor megadóztatták, fizetett már eleget. Mi el fogjuk engedni az építményadó fizetési kötelezettséget azoknak a 65 év felettieknek, akik legalább 10 éve ingatlantulajdonosok Törökbálinton. Ez a város számára nem okoz jelentős bevételkiesést, viszont nagy könnyebbséget fog jelenteni a törökbálinti nyugdíjasok számára. Tiszteljük meg ennyivel is őket!

Vegyünk további elemeket, például a városüzemeltetés területéről. Fontos az alacsony keresetű fizikai, technikai munkatársaink helyzetének rendezése. Nagyon sok munkát kell végezniük a településért, a kis fizetés miatt ráadásul kevesen is vannak. Ha a város folyamatos karbantartottságán javítani akarunk, már pedig nagyon ráfér, akkor ezzel kell kezdenünk.

Továbbá, a látvány- és presztízsberuházások helyett a lakosság valódi igényeit kielégítő fejlesztéseket kell végrehajtanunk. Nagyon sok a karbantartási probléma is. Programot dolgozunk ki az intézményi felújításokra, ütemezett karbantartások rendszerére.

A területfejlesztések között meg szeretném említeni, hogy a jelenlegi vezetéssel ellentétben mi nem szeretnénk újabb és újabb lakóparkokat, ezek ugyanis mind egyre jobban terhelik a települést zajjal, forgalommal, valamint rengeteg újabb infrastrukturális fejlesztést igényelnek, ami sok pénzbe kerül. Az ingatlanmutyizást felszámoljuk, és nem jelölünk ki újabb beépíthető területeket. Az elérhetetlen árú új lakások helyett inkább a zsúfolt, leromlott lakóterületek rehabilitálására, fejlesztésére fogunk koncentrálni, kidolgozunk és beindítunk egy önkormányzati bérlakás programot a törökbálinti fiatalok számára.

A közlekedéssel kapcsolatos intézkedési javaslataink közül megemlíteném, hogy a jelenlegi buszhálózatunkat oly módon szeretnénk fejleszteni, hogy az mindenki számára egyszerűsödjön. A kisbuszos ráhordó járatokat is az igénybevételnek megfelelően kell kialakítani. A településen átmenő forgalom jelentős csökkentését kell végrehajtani, a település különböző, ehhez szükséges pontjain beavatkozva. Kezelni fogjuk a városon belül jelentkező P+R igényeket, és bevonjuk a közlekedésbe a vasúti közlekedést is, ami jelenleg, sajnos, indokolatlanul kihasználatlan. Szükség van a gyalogos és kerékpáros közlekedés fejlesztésére is, mert az elmúlt években a városvezetés erre egyáltalán nem fordított figyelmet, az igényekkel nem foglalkozott.

Szeretnénk XXI. századivá és átláthatóvá tenni az önkormányzat működését. Modernizálni fogjuk az emberekkel való kapcsolattartást. Ha egy polgár a Facebookon vagy e-mailben veszi fel az önkormányzattal a kapcsolatot, akkor arra ilyen módon is kell reagálni. Véget vetünk a megválaszolatlan leveleknek, a végtelenségig elnyúló ügyeknek.

A közmeghallgatás nem azt jelenti, hogy a köz meghallgatja a polgármestert, aki órákon át beszélve nem enged megszólalni másokat. A lakossági fórumokat arra fogjuk használni, hogy meghallgassuk a lakók véleményét, igényeit, és diskurzust folytathassunk a közösség tagjaival a felmerülő kérdésekben. Be fogjuk vonni a közösséget a döntéseinkbe. Reméljük, hogy ilyen lesz Törökbálint holnap.

Köszönöm a beszélgetést, Péter, és kíváncsian várjuk a Holnap Programjának megjelenését.

Süli István