Ma ha egy törökbálinti képviselő a munkájával, a várossal kapcsolatban írásban szeretne tájékoztatást adni minden választóhoz eljutva, akkor ez hivatalos módon számára nem lehetséges. Erre persze bárki egyből rávághatná, hogy „de hisz ott van a Törökbálint Ma újság, az önkormányzati pénzen jelenik meg, miért nem ír abba?” A válasz roppant egyszerű: mert a városvezetés ezt nem engedi. Ez a hajdani cenzúra mai modern változata, ami nem más, mint a képviselői szólásszabadság durva korlátozása.

Ráadásul mindezt már nyíltan teszi a városvezetés, ugyanis Dr. Albert Gábor képviselő úr javaslatát, hogy egy képviselőnek legyen joga a város pénzén kiadott újságban megszólalnia, a képviselő-testület leszavazta. A városvezetés néhány cinkostárssal megtámogatva – akik mindig a tőlük elvárt módon szavaznak – a nyilvánosságot nem engedélyezte. Ők nem szeretnék, ha minden képviselő egyaránt szóhoz jutna. Vajon miért? Egyrészt félnek, másrészt nem tűrik a tőlük eltérő véleményt. Céljuk, hogy az Elek Sándor szolgálatába állított propagandagépezeten kívül más hang ne szólhasson az emberekhez. A polgármesterék tavaly önreklámozásra 55 millió forintot költöttek a Város pénzéből. Ez hatalmas összeg. Ebből jut újságra, több ember által működtetett polgármesteri Facebook-oldalra, Törökbálinton csak itt-ott elérhető kábeltévére, sokféle cifraságra. Ebből az összegből éppen csak arra nem jut, hogy az a képviselő megszólalhasson, aki nem áll be a folyton bólogatók táborába, aki azt vallja, hogy őt a választók nem mindenhez asszisztáló bólogatójánosnak, hanem a kritikus véleményt is megszólaltató, az emberek érdekeit fölvállaló képviselőnek választották.

Kedves Választópolgár! Tudta, hogy Önnek csak tavaly több mint ötezer forintjába került a jelenlegi polgármester önreklámozó propagandája? Önnek is, a házastársának is, a szomszédjának is. Mindenkinek fejenként ötezer forintjába. Ha ez esetleg nem tetszik Önnek, akkor is. Az Ön véleményét nem kérték ki erről (sem).

Azt követően, hogy a városvezetés legutóbb már egyértelműen kinyilvánította, hogy akármelyik képviselő véleménye azért mégse jelenhessen meg a város újságjában, úgy döntöttünk, hogy összefogunk. Itt az ideje, hogy véget vessünk ennek az önkényeskedésnek, és eleget tegyünk a sokak felől érkező igényeknek – így született meg ez az újság. A cél a polgárok valós tájékoztatása. Olyan információk megosztása, amelyek nem jutnak el az emberekhez. Olyan döntések közreadása, amelyek jelentősen befolyásolják életünket, a városunk, mindannyiunk közös jövőjét. Célunk, hogy ezeket a Törökbálint Holnap Egyesület újságjával rendszeresen eljuttassuk Önhöz.

Ez az újság nem a Város pénzéből jelenik meg, hanem közösségi összefogás eredményeként. A kiadás költségeit magánemberektől összegyűjtött adományok fedezik, a szükséges munka pedig önkéntesek lelkesedéséből származik. Emiatt viszont szükségünk van anyagi támogatásra. Kérjük, támogassa munkánkat, hogy az újság rendszeresen meg tudjon jelenni, hiszen ez közös érdekünk! Segítsen minket, ha Ön is szeretne tenni lakóhelyünkért. Ha Önnek is fontos, milyen lesz Törökbálint holnap.

Szőke Péter