2019-ben megismertek és támogattak bennünket, a 2020-as év a növekedés és a megerősödés éve lesz – emelte ki Szőke Péter, a Törökbálint Holnap Egyesület elnöke a szervezet január 11-én megtartott évindító rendezvényén.

Január 11-én, szombaton, ebéddel egybekötött helyi közéleti beszélgetésre hívta szimpatizánsait a Törökbálint Holnap Egyesület a Vasút utcai közösségi házba. A rendezvény részben arra szolgált, hogy a Holnap megköszönje a választási kampányban nyújtott segítséget, ugyanakkor 12 fős képviselő-testületben 6 mandátummal rendelkező egylet vezetése arra is kíváncsi volt, hogy támogatóik miként értékelik az új testület felállása óta eltelt folyamatokat.

Kétszer ennyien is lehetnénk, de az a cél, hogy legközelebb háromszor ennyien legyünk! – köszöntötte a vendégeket Albert Gábor tanszékvezető egyetemi docens, a Holnap egyesület önkormányzati képviselője utalva arra, hogy a helyszín több vendég meghívását nem tette lehetővé. Az összesen mintegy ötven látogatót vonzó rendezvény főszervezője ezek után tájékoztatást adott az október 13-i önkormányzati választások óta eltelt mintegy százhúsz nap eseményeiről. Hangsúlyozta, hogy a Holnap képviselői kezdettől egy munka- és értékalapú világban gondolkodnak, ezért már a képviselő-testület alakuló ülésén fontos kezdeményezéseket tettek, az eddigi összesen két rendes ülésre pedig tíz előterjesztést dolgoztak ki. Ezekkel kapcsolatban az új képviselők, Németh Balázs, Ollero Marco és Turai Tamás vették át a szót és röviden ismertették az általuk benyújtott közlekedési, a kiegyensúlyozott és pártatlan önkormányzati tájékoztatást szolgáló, valamint környezetügyi javaslatokat, illetve elmondták eddigi élményeiket, tapasztalataikat a képviselői munkával együtt járó örömökről és gyötrődésekről. (Bruder Márton csak később csatlakozott a rendezvényhez, mivel a néhány nappal korábban megszületett Bruder Bertalan. Neki és édesanyjának ezúton is jó egészséget kívánunk!)    

Albert Gábor az önkormányzati munka nehézségeinek ismertetése kapcsán kiemelte, hogy a hátteret tekintve jelentős anyagi és kommunikációs hátrányban lévő Holnap a helyi társadalom erejére támaszkodhat, ám mivel a célkitűzéseivel Törökbálinton sokan egyetértenek, a szervezet mozgalommá szélesedhet. Éppen ezért fontos, hogy a szimpatizánsok segítségével a városban élők valós képet kapjanak az egyesület tevékenységéről, míg a Holnapnak az a feladata, hogy megtalálja a kommunikációs csatornákat az egyre nagyobb számú érdeklődőhöz.  

Fernengel András, a Kerekdomb Környezetvédelmi Egyesület elnöke közel három évtizedes törökbálinti egyesületi vezetőként a civil társadalom fontosságáról beszélt. Elmondta, hogy amíg a Kádár-rendszerben nem engedélyezték a közéleti aktivitást, jelenleg az a cél, hogy minél inkább elvegyék az emberek kedvét ettől. Ebben az összefüggésben említette, hogy a helyi képviselő-testület a Kerekdombot és TÉTE-t megbüntette az ő szerepvállalása miatt, de ezek a döntések többnyire a visszájukra sülnek el és csak az egyesület iránti szimpátiát növelik. Hangsúlyozta azonban, mai is sokan úgy gondolkodnak a közéletről, hogy abból jobb kimaradni és csak a saját szűkebb környezetükkel törődni. Ennek viszont az a következménye, hogy a hatalomgyakorlás kontroll nélkül marad és így súlyos károkat okozó döntések születnek. Éppen ezért nagyon fontos, hogy törökbálintiak részt akarjanak venni a saját életük tágabb keretei kialakításában.

Szőke Péter, az egyesület elnöke a 2020-as év kilátásairól beszélt. Mint elmondta, a Holnapot a változás igénye hívta életre, azt tapasztalták ugyanis, hogy Törökbálinton az önkormányzati döntéshozatal belterjessé vált, ezt néhány ember teljesen kisajátította. Hogy nem tévedtek, az elmúlt év egyértelmű visszaigazolást adott. Komoly erkölcsi tőkét jelent, hogy az alig egyéves egyesület ilyen mértékben elnyerte a választók bizalmát, a legtöbb képviselővel rendelkezik a testületben, ami arra utal, hogy mások is érzékelték az általuk felvetett problémákat. Azóta pedig még inkább világossá vált, hogy az összefonódások miatt a jelenlegi városvezetés – a Fidesz kisebbségbe kerülése ellenére, szocialista támogatással – mindent ugyanúgy, ugyanazokkal az emberekkel és ugyanolyan módon kíván folytatni, mint azt korábban tette. Ez tükröződött az eddig alpolgármesteri jelölésekben, a Fideszbe beépült szocialista képviselő menedzselésében és sajnos várhatóan meg fog jelenni a költségvetés tárgyalásánál is. Törökbálint ugyanis az elmúlt ciklusban az önkormányzatiság kezdete óta sosem látott módon polgármesteri túlhatalom alá került, ami azt jelenti, hogy a polgármester és egy belső kör dönt a település ügyeiről. Nem vitás, hogy ebben a helyi társadalom változást akar: nagyobb részvételt, átlátható döntési folyamatokat, a közlekedési problémák megoldását, zöld környezetet. A Holnap partner ebben, éppen ezért, mint a szervezet jövőjével kapcsolatban fogalmazott: 2019-ben megismertek és támogattak bennünket, a 2020-as év a növekedés és a megerősödés éve lesz. Törökbálintnak pedig a változásé! Ennek jegyében kezdi szervezni az egyesület a szimpatizánsai közösségét, illetve a szakmai háttér erősítésére létrejövő Holnap-köröket.    

Az ebédre felszolgált rókagombás vaddisznópörkölt elfogyasztása után kötetlen beszélgetésre került sor. Ezen a résztvevők a képviselő-testületi munka egyes részleteitől, a település gazdasági helyzetén, a döntéshozatali mechanizmusokon át a buszmegállók állapotáig sokféle kérdéshez hozzászóltak. Megmutatkozott, hogy szükség van az ilyen típusú párbeszédekre, éppen ezért a négy óra időtartamra tervezett rendezvény a felmerült témák számossága miatt „zárórakor” inkább félbeszakadt, mintsem véget ért. Abban valamennyi jelenlévő egyetértett, hogy igényli a folytatást, melynek – várhatóan márciusi – megszervezését a Törökbálint Holnap Egyesület feladatának tekinti.

Holnapress