Mindannyiunk számára világos, hogy a klímaváltozás, illetve az egyre élesebb környezeti válság a vezetőinktől azonnali és átfogó intézkedéseket igényel. Erre országos szinten jelenleg kicsi az esély, de háztartásunk, illetve településünk szintjén tudunk érte tenni. A zöldhulladékok kezelése egyszerű technológiával, minimális beruházás mellett megvalósítható, és általa kiváló hozamnövelő anyag, komposzt nyerhető. A komposzt széleskörűen felhasználható, hasznosíthatjuk virágföldként, a veteményes, illetve a gyepünk tápanyagának utánpótlására, de városi szinten is értékes lehet a közparkokban, iskolai és közösségi kertekben, vagy akár a lepusztult területek helyreállításában is.

A zöldhulladékokkal való gazdálkodásunkat közösségi szinten jelenleg a pazarlás jellemzi. A zöldhulladék kezelése önkormányzati feladat, melyet hivatalunk a legegyszerűbben, de egyáltalán nem a leghatékonyabban, közszolgáltatási szerződés keretében lát el. A zöldhulladék kezelésében a pazarlás többrétű, ahol az csak a jéghegy csúcsa, hogy a település zöldhulladékából keletkező értékes komposztot elveszítjük. A háztartási hulladék térfogatának átlagosan harmadát a biológiai úton lebomló anyagok, jellemzően a konyhai hulladék teszi ki, mely így a nem szelektíven gyűjtött szemét része lesz. Ez jelentősen növeli a hulladékszállítás költségét, illetve a lerakóba kerülő hulladék mennyiségét, ezzel pedig a közszolgáltatás díját. Gondoljunk bele, hogy Törökbálintról a hulladék 55 km-t utazik az Adony és Perkáta közötti hulladéklerakóba. Sajnos nincs ez másképp a külön zsákokban vagy kötegelve gyűjtött zöldhulladékkal sem, melyek elszállításához több mint 100 km utat tesz meg a begyűjtő gépjármű, ahelyett, hogy ennek kezelését egyszerűen, helyben oldanánk meg.

A törökbálinti Cinege Tanya nyerte Magyarország első komposztáló szépségversenyét

A konyhában és a kertben keletkező, biológiai úton lebomló hulladékok kezelésének legjobb és legegyszerűbb módja a házi komposztálás. Ehhez nem kell több, mint egy-két négyzetméter terület a kertünkben. A megfelelően kezelt komposzt a tévhittel ellentétben nem büdös, állati eredetű anyagok nélkül nem vonzza a rágcsálókat, és a lassú komposztálás nem munkaigényes folyamat. A házi komposztálóban keletkező komposzt nagyjából egy év múlva felhasználható a virágágyások, a gyümölcsfák, a gyep tápanyagellátására, vagy akár virágföldként szolgálhat a tavaszi átültetésekhez. A komposztálónk akár a kert dísze is lehet, mellyel akár szépségversenyt is nyerhetünk!

Annak ellenére, hogy a házi komposztálás mennyire egyszerű, nem mindenkinek van lehetősége, hogy ezt az udvarában megoldja, illetve nem minden zöldhulladék kezelhető könnyen. A fás szárú növények metszése, ritkítása, a közterületek karbantartása során keletkező nagy mennyiségű zöldhulladék, valamint a nehezebben komposztálható anyagok kezelése miatt szükség van egy városi komposztálótér kialakítására. Ehhez egy nagyjából egy hektáros terület kell, amivel az önkormányzat rendelkezik a szennyvíztisztító, illetve a komposztálótelepnek dedikált, szinte kihasználatlan hulladékudvar területén. A komposztálás technológiai eszközei szintén rendelkezésre állnak, illetve kis beruházással megteremthetőek. Ami hiányzik, az a szándék, és a szervezőkészség a feladat ellátásához. A városi komposztálótelep üzemeltetésével együtt megoldható lenne, hogy a biológiai úton lebomló hulladék ne 100 km-eket utazzon, hogy a zöldhulladék begyűjtése minden héten megtörténjen, valamint az, hogy a beszállított zöldhulladékért cserébe a lakosság jó minőségű komposzthoz jusson. Ugye, milyen egyszerű lenne megszüntetni a pazarlást?

Bruder Márton