Ünnepi hangulatban, társasjátékozás közben mi is meggyújtottuk a gyertyát a karácsonyt várva. Van, aki mást gyújtott meg az ünnep alkalmából, mi csak az étkezőasztalnál is érezhető orrfacsaró bűzt, az égő műanyag eltéveszthetetlen szagát éreztük meg. A közös játéknak véget vetve elindultam az orrom után. Azt sejtettem, hogy kéményből száll fel a szörnyű füst, ezért nem is azonnal vettem észre, hogy a Törökbálint – Idamajorban található kiserdőből terjeng a bűz. Az ünnepre készülve, gyertya helyett, a sötétben valaki összehordott szeméthalmot gyújtott meg.

A Törökbálint 0267/3 hrsz-ú, állami tulajdonú erdőben, Tuncsik József házával szemben, attól 20 méterre égtek a lángok. A tűz egy ideje, talán egy-két órája is éghetett mire én észleltem, megkerestem, illetve a tűzoltók megérkeztek, és gondoskodtak az oltásról, hiszen alaposan átizzott a halom. Köszönet a tűzoltóknak, hogy készenlétben álltak, hogy segítettek és gondoskodtak a tűz eloltásáról, a mérgező füst megszüntetéséről.

Az ünnepi vasárnap estéjén azon gondolkozom, hogy egyesek miért gondolják úgy, hogy bármit következmények nélkül tehetnek meg? Bizonyára a tudatlanságból következik az, hogy a tettes meggyújtotta a szeméthalmot. Valószínűleg nincs tudatában annak, hogy az égő szemét, műanyag mennyire környezet- és egészségkárosító. (Álljon itt számára egy tájékoztató cikk) A tudatlanság mellett a tettes felelőtlen is, hiszen szó nincs arról, hogy azért „kényszerülne” a szemétégetésre, mert megfagy a lakásában, nem jut tüzelőre. Felelőtlen, hiszen kihordja a szemetét az erdőbe és meggyújtja azt, ezzel az erdőt és esetleg másokat is veszélyeztet.

Baráti, családi beszélgetések során rendre előjön a kérdés, hogy vajon mi a normális? Az a normális, hogy valaki következmények nélkül megengedheti magának, hogy szemetet éget, mindegy, hogy otthon vagy az állami erdőben teszi ezt? Az a normális, hogy egyesek telehordják a környezetüket szeméttel, hogy illegálisan szabadulnak meg a hulladékuktól, vagy akár üzletszerűen foglalkoznak ezzel a tevékenységgel? Vagy az a normális, hogy az ilyen cselekményeket nem fogadjuk el, fellépünk ellene, és minden erőnkkel azon vagyunk, hogy rendet tartsunk legalább saját környezetünkben? Mi néhányan vívjuk Don Quijote szélmalomharcát, és mi nem vagyunk normálisak? Érdekelne, hogy ki mit gondol?

Bruder Márton
Idamajorért Egyesület elnöke
Polgárőr