Március 12-én, az előkészítő üléssel megkezdődött Elek Sándor büntetőpere az Érdi Járásbíróságon. Törökbálint polgármestere nem ismerte be bűnösségét, így rövidített eljárásra nincs mód, május 30-án a tanúk meghallgatásával folytatódik az eljárás. Érdekesség, hogy Elek Sándor jogi képviselőt váltott, védője az önkormányzat első számú „házi” ügyvédje lett.

Az első tárgyalás, az úgynevezett előkészítő ülés lehetőséget ad az eljárás lerövidítésére abban az esetben, ha a vádlott beismeri a bűnösségét. Elek Sándor március 12-én kezdődő büntetőperében erre nem került sor, Törökbálint polgármestere ártatlannak vallotta magát. A védelem a vádirat felolvasását sem kérte, megtörtént viszont a beidézendő tanúk egyeztetése.
Három jelenlévő önkormányzati képviselőt – kettőt a Törökbálint Holnaptól (TH), egyet a Fidesztől – ezzel összefüggésben már a tárgyalás kezdetekor az a furcsa meglepetés ért, hogy el kellett hagyniuk termet, mivel kiderült, hogy őket az eljárás során tanúként kívánják meghallgatni.

Mindez azért is különös, mert a két kitessékelt TH-s még önkormányzati képviselő sem volt, amikor a polgármester a vád tárgyául szolgáló két döntését meghozta (2018. és 2019. évben).

Az átruházott hatáskörben történt telekértékesítés büntetőjogi értékeléséhez a vád és a védelem összesen 14 tanú meghallgatását látta szükségesnek.

A következő tárgyalásra május 30-án, fél 9-től kerül sor, a korai kezdést vélhetően a tanúk száma indokolja.

Nagy valószínűséggel az eljárás nem zárul le ezen a napon és ítélethirdetésre csak a június 9-ei önkormányzati választásokat követően kerül sor. Mindez aligha ellentétes a büntetőper résztvevőinek szándékával. Az első tárgyalást korábban már két alkalommal is elnapolták. Elek Sándor a BKTV-nek bár sajátosan, de hasonló szellemben nyilatkozott: „Egytől nagyon aggódjanak, hogy nehogy véletlenül az önkormányzati választásokig lezáruljon az ügy. Ettől azért rettenetesen kell aggódniuk, mert én komoly lépéseket fogok tenni.”
Hogy miért és kiknek kell aggódniuk, ha az ügy az önkormányzati választások előtt lezárul, azóta sem derült ki, Törökbálint polgármestere azonban már első tárgyalás előtt húzott egy meglepőt.

Az eddig ismert jogi képviselője helyett az önkormányzat első számú ügyvédje járt el mellette védőként, aki a 2005-ben létrejött, utoljára 2023. február 20-án módosított, tartós jogi képviseletre vonatkozó megbízási szerződés alapján a tavalyi évben – munkadíjként és költségtérítésként – összesen mintegy nettó 14,9 millió forintot vett fel a törökbálinti önkormányzattól.

Ez kockázatos lépésnek tűnik, mivel felmerülhet a kérdés, hogy a „házi” ügyvéd megbízása nem éppen magát a problémát demonstrálja-e.
Mint ismeretes, a polgármester 2018-ban az Annahegyen egy 800 m2-es területű telket 4,5 millió forintért, a Tükörhegy lábánál egy közel 600 m2-es telket (kis házzal) 8 millió forintért adott el egy-egy közeli munkatársának. A vételár egyik esetben sem érte el a polgármesteri hivatal által készíttetett hivatalos értékbecslésben megállapított értéket. Két független értékbecslő véleménye alapján a vételár és a tényleges érték közötti különbözet középértéke az első telek esetében 6 millió 850 ezer Ft, a másodiknál 5 millió 400 ezer Ft, összesen 12 millió 250 ezer Ft. A vád tárgyává tett cselekményt, a folytatólagosan elkövetett hűtlen kezelést az ügyészség jelentős értékre állapította meg, melynek értékhatára 5 milliótól 50 millió forintig terjed.

A 2020. szeptember végén megtett feljelentés nyomán az eljárás 2023. szeptember 19-én jutott el vádemelési szakaszba, az első tárgyalásra 2024. március 12-én került sor.

Holnapress