Szeretem a diófákat, és nyilván nem vagyok ezzel egyedül. Jellegzetes fái, mondhatni valóban tősgyökeres lakói Törökbálintnak. Diófáink túlnyomó többsége közterületen áll, és a települési „marketing” ugyan áradozik róluk, de egy részük a folyamatos gallyazás és csonkolás következtében mára szomorú állapotba került; erről bárki meggyőződhet egy rövid sétával. Utcáinkat többször is feltúrták közművek fektetése kapcsán, és közben miről feledkeztek meg? Arról, hogy a felsővezetékeket utcáról utcára haladva áthelyezzék a föld alá.

A költségvetés most sem tartalmaz olyan rovatot, még ötlet szinten sem, hogy légvezetékek földvezetékre váltása, mondjuk, 10 millió forintért. Közben szinte mindenre jut pénz: marketingre, tanácsadókra, Facebook-oldal bérben íratására van 30 millió forint, vagy még több; jut pénz három fával „büszkélkedő” 12 milliós körforgalomra, a polgármester és a meghívott képviselők wellness hétvégéjére… és hosszú még a sor.

Közben a diófáink?

Csendben eltűnnek. A diófát augusztusban szabad gallyazni, és az önkormányzatnak ezt az időszakot figyelembe kellene vennie az engedély kiadásakor. Hogyan lehetséges az, hogy egy önkormányzati felelős, a főkertész nem ellenőrzi, és nem kéri számon, miért marad el 20 éven keresztül a gallyazások után a fertőtlenítés és a sebkezelés (az általános növényvédelemről már nem is beszélve)? Az elmúlt 20-25 évben vajon miért nem alakult ki egy gondozási, ápolási rend? Miért megint tavasszal végzik a fagallyazást, újra és újra sebkezelés nélkül? Nincs rá pénz? Valóban?

Településképi Arculati Kézikönyv, Törökbálint:

„Törökbálint arculatát meghatározó örökségünk a diófa. A gyönyörű lombozatú, alakú és varázslatos fa, melynek kifejlődéséhez a talaj adottságainak köszönhetően nálunk nem szükséges egy életöltő. A közterületen ajánlott fafajok közül kiemelkedő szerepet tölt be, ez az utcáinkon hagyományosan alkalmazott fafajta. … Ez az oldott karakter, a településen található különböző építészeti stílusokat is egybemossa, egységes utcaképet teremtve.”

2018.10.17-i bizottsági határozat (94/2018 VKFB):

2./ vizsgálja meg és tegyen javaslatot arra, hogy a közterületi fák gallyazásának szabályozására az Önkormányzatnak milyen lehetőségei vannak.

3./ vizsgálja meg és tegyen javaslatot arra, hogy a légvezetékek adóztatására az Önkormányzatnak milyen szabályozási lehetőségei vannak.

4./ készítsen felmérést a településen található légkábelek helyzetéről, mennyiségéről, illetve azok földkábellel való kiváltásának lehetőségeiről.

5./ készítsen egy lakossági tájékoztatót a diófákkal kapcsolatban kialakult helyzetről, amelyet 2018. október 25-éig a Hivatal juttasson el valamennyi belterületi ingatlanra.

……

8./ ahol lehetséges, és az adottságok is megfelelőek, ott lehetőleg diófa szerepeljen a telepítési tervben ajánlott facsemeteként. Ha van olyan, akkor betegségnek ellenálló fajta legyen nevesítve, amely magassága, lombozata szerint megfelelő az adott, érintett utcaszakaszra.

A fenti pontokat Gyarmati Mihály és Szőke Péter képviselők javasolták. Javaslatukkal érdemben azóta sem foglalkozott senki.

Árvai László