Meglepő lenne, ha a világ egyik leggazdagabb embere megpörgetné a földgömböt, és az ujja éppen a mi Köles-dűlőnkön állapodna meg! – írta a hír hallatán egy kommentelő. A meghökkenést azonban árnyalja, ha a multimilliárdosnak vannak magyar érdekeltségei, így Budapesten már az InterContinental és a The Ritz-Carlton szállodák tulajdonosa. Márpedig Khalaf Ahmad al-Habtoor esetében ez a helyzet, aki Törökbálintra privát rezidencia, humán szolgáltatók, valamint sportlétesítmények építését tervezi.    

Időpont: 2024. július 16., 17:00

Helyszín: Városháza, Képviselő-testületi terem

„A lakosság széleskörű tájékoztatására hivatott ’Városfejlesztési beszélgetések’ című programsorozat keretében egy, a Köles-dűlő területére vonatkozó fejlesztési elképzelés kerül ismertetésre” – adta hírül kissé megtévesztő szürkeséggel a városi önkormányzat abban a meghívóban, amellyel a július 16-án, 17 órától tartandó lakossági fórumra invitálja a bálintiakat.

Az esemény ugyanis ennél jóval érdekesebb! Úgy tűnik, a világ ötven leggazdagabb embereinek egyike, Khalaf Ahmad al-Habtoor nézte ki magának 078/3 hrsz-ű területet, hogy azon többféle humán szolgáltatót és sportlétesítményt, valamint privát rezidenciát építsen. Mivel a terület magántulajdonban van, az elképzelés az önkormányzatot annyiban érinti, hogy a megvalósításhoz a helyi építési szabályzat (HÉSZ) módosítására lenne szükség.

A tervekről a vonatkozó képviselő-testületi előterjesztésből eddig a következőket lehet megtudni:

„A tervezett fejlesztés fő megközelítése a Yettel székházelőtti körforgalomból történik. Ezen a területrészen üzletek és szolgáltatások helyét jelöli a terv. A szolgáltató központtól nyugatra eső részen – Diósdi út felőli megközelítéssel – óvodát, 12 osztályos nemzetközi iskolát és kollégiumot magába foglaló komplexumot, észak-keleti irányban   magánkórházat, sportklubot ábrázol a terv. A sportpályák (tenisz, padel stb.), a lovaspóló pálya és a hozzátartozó istállók a terület északi részén, a Pannon út mentén kapnak helyet. A magánparkkal körülvett rezidencia a koncepció egyik központi elemeként jelenik meg. A magánterületet és az egyéb rendeltetéseket összekötő közparkot mesterséges vízfelület választja el egymástól. A temető melletti területen kiszolgáló létesítmények (pl. személyzetilakások) kerülnek elhelyezésre.”

 Az ilyenkor szokásos beruházói igénnyel ellentétben a HÉSZ-módosítás nem az építési lehetőségek növelését, hanem a zöldfelület bővítését célozza.  A terület egészének ún. különlegesen jelentős zöldfelületet igénylő építési övezetbe sorolása a hatályos szabályozáshoz képest kedvezőbb paramétereket jelentene: feleakkora beépíthetőséget, nagyobb zöldfelületi mutatót, kisebb épületmagasságot.

A fejlesztési elgondolással az Al Habtoor Real Estate 2024. június elején kereste meg Elek Sándort, Törökbálint polgármesterét. Június 20-án Khalaf Ahmad al-Habtoor személyesen látogatott városunkba, itt a polgármester és az alpolgármester mellett a pénzügyi, illetve a városfejlesztési bizottság elnökével folytatott tárgyalást.

Ezt követően, július 4-én a képviselő-testület egy szándéknyilatkozat szintjén támogatta a fejlesztést. A július 16-ára meghirdetett lakossági fórumon már részletesebb tervismertetés várható, ami alapján sor kerülhet a telepítési tanulmányterv végső formába öntésére, amely benyújtásának a felek által megállapított határideje július 22.

Az előnyökről és a hátrányokról várhatóan megoszlanak a vélemények. Éppen ezért lenne jó, ha a lakossági fórumra, a nem éppen a legalkalmasabb időpont ellenére sokan eljönnének, megismernék a részletes terveket és elmondanák az észrevételeiket.

A magunk eszközeivel mi is szeretnénk az információkat bővíteni, ezért a témával a napokban többször foglalkozunk.

Törökbálint Holnap