Sok év kemény civil küzdelem és ellenállás árán – amelynek vezetője voltam – sikerült megszabadulni a Tükörhegyre engedélyezett ezerlakásos lakótelep rémétől. Továbbra is megfigyelhető azonban egy roppant aggályos jelenség a városvezetés, illetve Elek Sándor „városfejlesztési” koncepciójában: mintha az lenne a cél, hogy Törökbálint teljesen beépüljön, mindenhol minél több lakás legyen. Az épül, szépül Törökbálint szlogen helyett jobban passzol ide a beépül szépen Törökbálint. Ez a folyamat azzal a nemesnek tűnő, ámde csak üres marketingfogásként hangoztatott céllal történik, hogy a törökbálinti fiataloknak lakás kell, ugyanis nem tudnak hova költözni. Épüljön hát nekik lakás, sok lakás.

Szép gondolat, de felettébb demagóg és szemfényvesztő, ami igazából valamiről el akarja terelni a figyelmet. Mire gondolok?

Familiy Home Törökbálint, Óvoda utca
Forrás: ingatlan.com

Épül például egy nagy társasház az új Bálint Márton Iskola mellett. Akkora lakóépület, amelyre még nincs példa Törökbálinton. Ez egy harminchat lakásos, négyszintes társasház lesz. Az egyik legkisebb lakás 36 nm, amit 30 millióért árulnak, de egy 57 nm-es földszinti lakásért elkérnek akár 50 milliót is. Ugyan kérem, mikor tud megvenni egy törökbálinti kezdő fiatal 30-40 millióért, 7-800 ezer forintos négyzetméterenkénti áron egy emeleti garzonlakást?

Vagy vegyük a Tópark projektet példaként, ami ugyan Biatorbágy közigazgatási oldalára esik, de mégis szervesen hozzánk kapcsolódik. Itt 350 lakás épült. A legolcsóbb, és még megvehető legkisebb lakás 60 nm és 32 millió forint. A törökbálinti fiatalok sajnos még ezt sem engedhetik meg maguknak.

Úgyhogy hiába van szüksége lakhatásra a törökbálinti fiataloknak, az manapság – ilyen módon – Törökbálinton számukra megfizethetetlen.

Akkor a polgármesterék miért gondolják, hogy mindenhová lakás épüljön? A válasz egyszerű: mert hatalmas üzlet. Dübörög az ingatlanpiac, minden élő ingatlanspekuláns lakásokat akar, és ha ezt az erősen anyagi érdekeken nyugvó szándékát elég meggyőzően tudja képviselni a városvezetés felé, akkor, úgy tűnik, ők nem tudnak, és nem is akarnak ellenállni.

Volt Flóra kemping ötlete

Ezért fordulhatott például az is elő, hogy egy beruházó javaslatára azzal a remek ötlettel állt elő 2017-ben a polgármester, hogy a volt Flóra kemping területe legyen lakóövezet. Ez nem aratott osztatlan sikert, ezért kérdőíves közvéleménykutatással kívánta megerősíteni. Szerencsére ez fordítva sült el, ugyanis a környékbeli megkérdezett válaszadók 80%-a elutasította az ötletet, mert nem akart a volt kempingből lakóterületet.

Kálvária lakópark ötlete

Tavaly tavasszal kitalálta a polgármester és csapata, hogy a Kálvária-domb lábánál legyen egy negyvennégy lakásos, háromszintes lakópark, mert a városközpontban épülettömeg kell az igazi városközponttá váláshoz. Ez az ötlet sem nyerte el az ott lakók támogatását. A koncepció gyorsan megbukott, ugyanis egy hétvége alatt több száz aláírás gyűlt össze a polgármester beruházási ötlete ellen. Földvári László alpolgármester, akinek a terület a körzetébe tartozik, szintén gyorsan visszakozott, és onnantól azt hirdette, hogy ő bizony sosem akart oda lakóparkot. Meggondolhatta, ugyanis a körzetében többen írtak alá két nap alatt a lakópark ellen, mint ahányan őt képviselővé választották.

A sort folytathatnánk az OMÜV, a Napliget, vagy a volt laktanya területére megálmodott további sok száz lakással – közben pedig lassan elviselhetetlen lesz a forgalom, megváltozik a település kertvárosi hangulata. Pont az fog elveszni, amiért szeretünk itt élni.

Vajon hol és mi lesz a következő építési ötlet? Meg kell őket állítanunk, mert ezt nem fogják maguktól abbahagyni.

Szőke Péter