Ha lesznek fiatalok, akik viszik a város ifjúsági életét, az a városnak is jót tesz

Interjú Ollero Marco önkormányzati képviselővel, megválasztott ifjúsági tanácsnokkal

 

Jól emlékszünk arra, hogy az egyetemisták ilyenkor már nagyon elfoglaltak?

Nekem, mint ELTE-snek is elkezdődött a december-januári vizsgaidőszak.

Akkor vágjunk a közepébe: miért van szükség Törökbálinton ifjúsági tanácsnokra?

Ami a fiatalok legnagyobb gondja, az nem helyi szintű probléma, de vannak törökbálinti jellegzetességei. Gondolok arra, hogy ma egy fiatalnak gyakorlatilag nincs esélye arra, hogy tisztességes munkából vegyen magának egy lakást. Amit a szülei még meg tudtak teremteni, arra neki már nincs lehetősége. Ezen egy lakásépítési programmal lehetne segíteni, ami országos léptékű koncepciót és erőforrást igényel. Törökbálinton annyiban talán még rosszabb a helyzet, hogy az itteni fiataloknak végképp nagyon kevés esélyük van arra, hogy ne kelljen elmenniük, ha független életet akarnak kezdeni. Nagyon magasak az ingatlanárak, bérelhető kisebb lakás alig van. Éppen ezért nagyon kicsi Törökbálintnak a fiatalokat megtartó képessége. Ez nem végzetes, de mindenképpen egy létező probléma.

Milyen megoldás merül fel ezzel kapcsolatban?

Erről két irányba lehet gondolkodni. Az egyik, hogy meglévő lehetőséget használjuk ki. Így például az önkormányzati bérlakások esetében szempontnak kellene lennie a fiatalok helyzetbe hozásának. Van egy tervünk, ami már kivitelezés alatt áll. Az Óvoda utcában fiatal tanárok és tanárpárok lakhatnak majd az önkormányzat által megvett lakásban. Ezt a lehetőséget jobb lenne kiterjeszteni úgy, hogy azért legyen lehetőségük a fiataloknak itt maradni. A másik irány, hogy azokkal a korosztályokkal, akik itt vannak, többet kellene foglalkozni, javítani kellene a közösségi kapcsolattartás lehetőségeit. Törökbálintnak az is problémája, hogy minden szórakozási, kikapcsolódási lehetőség Budapesten vagy legfeljebb Budaörsön van.

Többek szerint ez jól is van így, a fiatal, aki szórakozni akar, menjen Pestre, ne zavarja az itteni kertvárosi nyugalmat…  

A másik fejlesztési irány, vagyis a jóléti beruházások kialakíthatók úgy is, hogy nem zavarnak senkit, igényesek és vonzzák a fiatalokat. Például Budaörsön működik egy szuper ifjúsági ház, amilyet itt is létre lehetne hozni. A másik példa pedig már nemcsak elképzelés, a polgármester úrral megbeszéltek szerint az extrémsportpálya betervezésre kerül a 2021-es költségvetésbe és most együtt gondolkodunk a lehetséges helyszínen. Így a deszkásoknak, rollereseknek sem kell majd Budaörsre átjárniuk. Lényeges szempont az ilyen létesítményeknél, hogy ne a város közepére rakjuk ezeket, ahol minden szomszédnak az agyára mennének a fiatalok, de ne is valahol a település kies szélén legyenek, mert akkor meg nem lesz látogatottság.

Valamilyen koncepció köré nem kellene ezeket a terveket felfűzni?

Volt egy ifjúságpolitikai koncepció, ami több döntést is kijelölt, de ezek közül egyik se valósult még meg. Szó volt arról is, hogy a polgármesteri hivatal felvesz egy ifjúsági referenst, de nincs tudomásom arról, hogy ez az állás be lenne töltve. Jelenleg az első feladataim egyike lenne, hogy a hivatalt megpróbáljam aktivizálni, illetve, hogy felvegyem a kapcsolatot a TIFO-val

Nem biztos, hogy sokan tudják mi az a TIFO …

Törökbálinti Ifjúsági Fórum, amely egy időben több ok miatt is nagyon aktív volt, de mostanra egy kicsit visszavett. Szeretnék leülni a srácokkal, hogy dolgozzunk közösen. Szeretnék találni egy olyan referens-jelöltet, aki maga is fiatal és szívén viseli a terveink megvalósítását. Emellett, azt is nagyon fontosnak tartanám, hogy jobban odafigyeljünk a nehezebb helyzetben lévő fiatalokra. Talán nem az ifjúságpolitikai tanácsnok klasszikus feladata, de én mindenképpen szeretnék foglalkozni a szegényebb családból származó gyerekek érvényesülési lehetőségeivel és ha úgy adódik, részükre segítséget keresni. Ugyanígy látok lehetőséget annak elérésére is, hiszen van erre példa, hogy a családból kiemelt gyerekek egy jól működő, megbízható szervezet keretében dolgozó nevelőszülőkhöz kerüljenek és ne árvaházba. Ezt az önkormányzat elintézheti.

Úgy látszik a bérlakásoktól kezdve a kulturális és sportlétesítményeken át a szociális problémákig mindenütt látsz teendőt… 

Igen, összességében van egy olyan rész, ami az itteni fiatalok szórakozási lehetősége, van egy olyan, ami tágabban vett koncepcióalkotás és van egy kör, ami az elesettekre vonatkozik. Utóbbi még kiegészíteném azzal, hogy a járvány alatt egyre több olyan esetről lehetett hallani, amikor az összezártság feszültségét valamelyik szülő rosszul vezeti le, ezekkel is muszáj foglalkozni.

A fiatalokat mennyire tudod ezeknek a dolgoknak megnyerni? Kérdezem ezt azért, mert ők a közéleti dolgokban nem annyira aktívak.

Az, hogy a fiatalokat politika cselekvésre bírjuk, először is nagyon nehéz, másodszor pedig nem is teljesen ez a célunk. Vannak olyan projektek, mint az extrémsportpálya vagy az ifjúsági ház, amit többen szívügyüknek tartanak. Arra számíthatunk, hogy amennyiben ezek megvalósulását politikailag támogatjuk, lesznek, akik ebben fognak proaktívan segíteni. Általánosságban nehéz cselekvésre motiválni, de ha van kész projektterv, sokkal könnyebb. Bízom abban, hogy ez az ifjúságpolitikai tanácsnok olyan pozíció lesz, amit egyszer kell betölteni és ha lendületbe jönnek a dolgok, többet nem is lesz szükség rá, menni fognak az ügyek maguktól.

Sziráki András