Úgy is fogalmazhatnánk, hogy komoly küzdelem eredményeként pénzügyi szempontból fogyaszthatóvá tettük a „pékparkot”. A fideszesek által áterőltetni kívánt finanszírozás ugyanis vállalhatatlan volt.

Szívósságunk következtében a városvezetői pékség – továbbá az alpolgármester és a polgármester élettársa közös cégének terjeszkedése nyomán már autómosó is (!) – mellé megálmodott, gördeszkásoknak szánt élménypark az önkormányzatnak minimum 62 millió forint helyett „csak” nagyjából 42 millió forintjába fog kerülni. Legalábbis akkor, ha a megvalósítás közben nem nőnek a költségek, ami azért ritkán fordul elő.

A korábbi, Elek Sándor által kétféle trükközéssel 10 és félmillióval felemelt fedezet összesen 105 millió forintot tett ki, amelyben 40 millió volt az állami támogatás, 62 millió az önkormányzati kiadás és 3 milliót a szomszédos szupermarket is adott. A közbeszerzési eljárás nyertese azonban ezért az összegért szinte meg se mozdult. A teljesítési határidőig 2-3 millió forint értékű földmunkát végeztetett el egy helyi vállalkozóval. Felmerült tehát a kérdés, hogy mivel a 105 millió láthatóan semmire se volt elég, mennyibe kerülhet a városvezetés által a közvetlen érintettség ellenére nyíltan, gőzerővel tolt „pékpark”.

Összehasonlításképpen, a Törökbálinttal azonos pályázati forrásból támogatott Rákosmente (Budapest, XVII. kerület) összesen 59 millió forintból létesített görparkot, amiből 26,5 millió volt az állami pénz. Egy évvel korábban Győr 110 millióért építtetett ilyen létesítményt, ám az önkormányzat ebbe csak 12,5 milliót adott bele. A „zuhanyhíradó” szerint Mosonmagyaróvár önkormányzata volt az a leggálánsabb, amely 60 milliót adott az állami 60 millióhoz.

Ezt múlta volna felül a törökbálinti, amelynek fideszes képviselői a „62 millió meg ami még szükséges” elképzelést támogatták az összesen 105 milliósra tervezett projekt finanszírozására. Erre mondott határozott nemet a Törökbálint Holnap, főként azután, hogy a polgármesteri trükközéssel tető alá hozott első tender csúfosan megbukott.

A finanszírozás vállalhatatlanságát a fideszesek is érezhették, mert röviddel a június 22-ei képviselő-testületi ülés előtt bejelentkezett egy, a Győrtől 8 kilométerre lévő Vámosszabadi székhellyel rendelkező cég azzal, hogy 11 millió forinttal támogatná a törökbálinti görpark megépítését. A vállalkozás „deszkás” körökben ismert, maga is épít pályákat, az országos szövetséggel is jó kapcsolatot ápol. Önzetlen fellépése azonban egyelőre így is a projekt homályos pontja.

Mindenestre a már elfogadható végeredmény: 40 millió pályázati támogatás, 40 millió önkormányzati forrás (amihez hozzá kell adni az eddig elköltött mintegy 2 milliót), illetve összesen 14 millió céges támogatás.

62 millió helyett 42! Elméletileg tehát kerestünk 20 milliót Törökbálintnak, habár a projekt megvalósításának vége még nagyon messze van. 

Holnapress