Sokan kérdezik tőlem, mit keresek Fidesz szimpatizánsként a Holnaposok között. Nekik szoktam elmesélni, hány hozzám hasonlóan gondolkodó barátom, ismerősöm van, akit annyira elszomorít a törökbálinti városvezetés politikája, hogy – más keresztény konzervatív alternatíva nem lévén – inkább el sem megy szavazni, mert ez a Fidesz itt nem az a Fidesz! Sajnos igazat kell adnom nekik. Hol vannak már azok az idők, amikor minden választás alkalmával tüntetőleg, büszkén, narancssárga tollal írtuk alá a névjegyzéket és húztuk az X-et a Fidesznek, vagy amikor kipirult arccal vittük Rockenbauer Zoli mellett a Fidesz zászlót a taxis blokád alatt a pesti utcákon és torunkban dobogó szívvel skandáltuk: “Hallgass a szívedre, szavazz a Fideszre!”

Kisebb fenntartásokkal ugyan, de a párt nemzetpolitikájával, Európa-politikájával és gazdaságpolitikájával ma is egyetértek, viszont Törökbálinton a pártlogóban már nem bízom. És nemcsak én vagyok így ezzel, amint már említettem, sok hozzám hasonlóan gondolkodó barátom szintén csalódott. A jelenlegi városvezetés nem akarja megérteni a város fejlődéséből eredő problémákat, és nem kíváncsi az emberek véleményére. Szerintem a lehető legalkalmatlanabb helyre építették meg az új városházát, így az egyébként is szűk Ófalu zsúfoltságát tovább növelték. A külterületek gyengén szervezett buszjáratai miatt autóval érkeznek az emberek, így nem csoda, ha a városháza 150-200 méteres körzetében 80-100 autó parkol nap mint nap. Ám az már felháborító, hogy ezek után a városháza mögött, a parkoló céljára megnyitott területen akár 200 új lakost és 60-80 autót befogadó lakótelep  elépítésének tervével hozakodtak elő a korábban ígért közösségi park helyett. Sokaktól hallottam, hogy manapság már az a hír járja, hogy nincs is tervben lakópark, ez egy hazugság, amit a Holnaposok terjesztenek. Akinek kétségei lennének, megtekintheti az Önkormányzat megrendelésére készült terveket itt: http://www.torokbalintholnap.hu/kalvaria-lakopark/

Törökbálintnak ezen a részén már ma is dugók vannak reggel és délután. Szerintem egy ilyen méretű kisvárosban ez nem normális dolog, és az sem, hogy napközben a városháza környékén alig lehet parkolni, még akkor sem, ha nincs rendezvény a művelődési házban. Új parkolóhelyeket is építettek, de ezek mind le vannak foglalva a városháza részére.

Egy másik komoly probléma, hogy amikor rákérdezünk valamire, pökhendiség, lenézés és kioktatás a válasz. Például az, hogy a városfejlesztési tervek az ilyen típusú beépítést már régóta lehetővé teszik, ezeket meg kellett volna nézni, mielőtt ideköltözünk, a már itt élőknek pedig követniük kellene a városrendezési folyamatokat. Amikor vitattuk a terveket, lekezelően közölték, hogy nagy tapasztalatokkal rendelkező szakemberek munkáiról van szó, velük mi ne akadékoskodjunk. Ezek után a tervek készítőiről érdeklődtünk, ám rögtön személyiségi jogi akadálya lett annak, hogy felvilágosítást adjanak. De ismerek olyanokat is, akik írásban tettek fel kérdéseket a polgármesteri hivatal e-mailcímére, válaszra azonban hónapok (nem ritkán fél-egy év) óta sem méltatják őket. A tervezett lakópark ellen a környéken élőktől 48 óra alatt 250 aláírást gyűjtöttünk össze, ez ideiglenesen leállította a folyamatot.

De illúzióim nincsenek. Ha a jelenlegi városvezetés a helyén marad, erővel végigviszik az esztelen ingatlanfejlesztéseket. Súlyos politikai probléma, ha a városvezetés a valahonnan idejött befektető érdekeit támogatja a törökbálinti lakosokéval szemben. Azokét, akik pénzt keresni jöttek ide, de nem élnek itt. Nekem a Fidesz országosan azért is szimpatikus, mert azt mondják: az ország a miénk, mi mondjuk meg, hogy mi történjen nálunk. Törökbálinton viszont a vezetés lefekszik a befektetőnek. Ráadásul nem hajlandó érdemben szóba állni a lakossággal, mert – mint mondják – ők mindenkor a város érdekeit tartják szem előtt.

Ezzel szemben a Törökbálint Holnap tagjai a városi lakóparkok és a befektetők érdekei helyett a törökbálinti emberek 
érdekeit fogják képviselni. A választások közeledtével egyre gyakrabban és egyre büszkébben beszélnek az új városházáról. De vajon tudják-e az emberek, milyen áron valósult meg? A szükségesnél sokkal nagyobb és sokkal drágább lett, amit a város közel másfél milliárdos eladósításával tudtak csak megvalósítani. Ezt a pénzt a törökbálintiaknak kell visszafizetniük.

Pedig volt figyelmeztetés, amit minden érdeklődő megtekinthet az alábbi linken: http://www.torokbalintholnap.hu/varoshaza-meretek/

A Törökbálint és Budaörs közötti kerékpárút megépítéséhez pedig azért nem biztosította az önrészt az önkormányzat, mert a polgármester úr azon a véleményen volt, hogy „harminc vagy száz embernek” nem épít kerékpárutat. Ez is dokumentálva van:
http://www.torokbalintholnap.hu/kerekparut-palyazat/

Egyébként nincsenek már viták a képviselőtestületi üléseken, dönt a szavazógép. Hibázni emberi dolog, de ha valaki hosszú éveken keresztül szisztematikusan városa érdekei ellen tesz, az számomra ha fideszes, ha nem, vállalhatatlan. Ezért akarom meggyőzni a barátaimat arról, hogy igenis el kell menni szavazni október 13-án, és ha a jobboldali, keresztény, konzervatív értékeket keresik, akkor támogassák a Törökbálint Holnap jelöltjeit! Ez egy civil összefogás, amelyet az ellenzéki pártok főleg azzal segítenek, hogy nem indítottak saját jelölteket a Törökbálint Holnap jelöltjeivel szemben. Jövő vasárnap hallgassunk a szívünkre és szavazzunk az otthonunkra, szavazzunk gyermekeink élhető jövőjére, támogassuk a Törökbálint Holnap Egyesület jelöltjeit!

Geiger Lajos operaénekes