A Törökbálint Holnap Egyesület elhatározta, hogy a közösség javát szolgáló akciót hajt végre minden hónapban a város egy-egy pontján.

Mint tudjuk, épül-szépül Törökbálint; ennek egyik kézzelfogható példája a közelmúltban átadott Városháza és az átkötő út. Körülnéztünk, hogy mi a helyzet a környezetükben. Közvetlen szomszédságukban halad a művelődési házhoz a Kálvárián átvezető térköves járda, amely meglehetősen elhanyagolt képet mutatott: a lámpák gyengén és hiányosan világítottak, oszlopaik festékkel összefújva, a vízelvezető vályú és átereszek eltömődtek földdel, a járdaszegély és a burkolat pedig megsüllyedt, amikor a Városházához vezető lépcső építése közben munkagép járt rajta. A lépcső előtt odakötött betonmaradék és eldobált szemét csúfította a domboldalt.

Egy novemberi vasárnapon megtisztítottuk a járdát, kitakarítottuk a folyókát és az átereszeket, lefestettük a kandelábereket, közel kétszeres fényerejű energiatakarékos LED izzókra cseréltük a régieket, megjavítottuk a nem világító lámpát. Örvendetes tény, hogy a domboldalon már nem találtunk eldobált óvszereket és injekciós tűket (ami néhány évvel ezelőtt még gyakran előfordult), a szemét nagyobb része műanyag flakon és sörös doboz volt.

Jóleső érzéssel fejeztük be a munkát, és este visszatérve megtapasztalhattuk, hogy milyen sokat számít a karbantartott környezet és az erősebb megvilágítás: szubjektív biztonságérzetünk sokat javult. A járdaszegély és a megsüllyedt burkolat helyreállítása meghaladja a lehetőségeinket, de szerencsére a városvezetésnek van lehetősége ezeket a hibákat a felvezető lépcső kivitelezőjén számon kérni és vele helyreállíttatni. Kíváncsian várjuk ennek megtörténtét.

Kérjük Önöket, hogy jelezzék nekünk, hogyan tudnánk együtt javítani a lakóhelyünkön!

Tegyük szebbé együtt környezetünket!

További képek a felújításról itt tekinthetők meg: Kálvária felújítás képgaléria