A pályaelhagyó pedagógusok száma a munkahelyi leterheltség, a stresszhelyzetek és az alacsony bérek miatt folyamatosan nő. Az elkövetkező néhány évben – és ez országos tendencia, – az idősebb korosztály nyugdíjba megy és a pedagógushiány fokozódik. Nincs ez másként Törökbálinton sem. Már most is óvodapedagógus hiány van városunkban.

A Humánpolitikai Bizottság elnökeként 2018 októberében jeleztem a problémát, és határozatban kértük fel a jegyzőt, hogy „a pedagógushiány enyhítése érdekében a Hivatal az óvodavezetők bevonásával vizsgálja meg a lakhatási támogatási rendszert, és dolgozzon ki egy erre vonatkozó koncepciót”. Az intézkedések megkezdése: azonnal. A témát 2019 februárjában tárgyalja a testület. A kérdés egyrészt vagyongazdálkodási, másrészt viszont szakmai-innovációs jellegű. Felvetettem, hogy a költségvetésben 10 millió forintot különítsünk el, melyet a hiányzó pedagógusok lakhatási támogatására tudnánk fordítani. Sajnos ez az összeg nem került be a költségvetésbe.

Kik jöhetnének óvodapedagógusnak Törökbálintra? Pályakezdő vidéki óvodapedagógusok, akik részben a főváros közelsége, részben a frekventált környezet és infrastruktúra miatt, másrészt szakmai kihívásokért örömmel jönnének. A felsőoktatásban, a pedagógusképzésben résztvevő oktatóként szívesen segítek a probléma megoldásában, és további szakmai programok beindításában. Olyan innovációs programokra gondolok, mely itt tartja a pedagógusokat, állandó megújulásra serkenti őket. Ilyen volt pár éve a Bóbita Óvodában több óvodapedagógus részvétele a társállat-terápiás képzésben és kutatásban. Nemcsak népszerű, de eredményes is volt a törpenyuszik bevonása a nevelő munkába. Persze ez az innovációs program még Turai István polgármestersége idején volt, aki a kultúrára nyitottan, kellő érdeklődéssel és igényességgel fogadta a kezdeményezésemet.

Dr. Albert Gábor