Lokálpatriótának lenni helyhez kötődést, a helyi érdekek támogatását jelenti. A lokálpatrióta szereti városát, büszke értékeire, ragaszkodik otthonához. Fontosak számára a régi dolgok, de azon munkálkodik, hogy települése újakkal is gyarapodjon. Mi, a Törökbálint Holnap Egyesület tagjai lokálpatrióták vagyunk, Törökbálint az otthonunk. Jelöltjeink mindannyian Törökbálinton élnek, van, aki itt született, van, aki évtizedek óta él itt, és van, aki mostanában költözött ide, de összeköt minket a városunk szeretete. Jelöltjeink a választókörzetek átszabása előtt mindannyian a körzetükben laktak. Számukra a lokálpatriotizmus nemcsak Törökbálint szeretetét, hanem szűkebb lakókörnyezetük, a MÁV-telep, az Annahegy, a Tükörhegy vagy az Ófalu érdekeinek képviseletét is jelenti. A lokálpatrióta minden döntését a helyiek érdeke szerint hozza meg, külső nyomásnak biztosan nem enged.

Lokálpatrióta identitást valójában csak helyi, az országos politikától független, civil szerveződés tud magáénak vallani. Egy önálló civil szervezetben a döntéseket a tagok közgyűlése hozza, akiknek csak a törvények, illetve a saját maguk által alkotott szabályok betartása kötelező, nem kell egy felsőbb, központi pártvezetés utasításainak, kéréseinek megfelelniük. Egyesületünk vezetőit mi választjuk, és mi hívjuk vissza, alkalmasságukat a helyi érdekeknek való megfelelés, nem pedig a pártérdek kiszolgálása alapján mérlegeljük. Civil szervezetkénti működésünk nyilvános és átlátható, míg egy országos párt helyi szervezete teljesen átláthatatlanul üzemel, annak belső ügyei kívülállók számára nem megismerhetőek. Míg a Fidesz az országos politikai irányítást akarja mindenütt a településekbe palántálni, ezzel a párt hatalmát biztosítani, akár idegenlégiós pártdelegáltakkal is, addig a Törökbálint Holnap Egyesület valódi helyi szervezőerő.

Egy kis település vagy közepes város vezetésében nincs helye országos politikai pártoknak. Sem az ellenzék, sem a kormányoldal pártjainak. Az országos politikát nem szabad a helyi közéletbe beengedni, a települések irányítását az itt élőknek kell meghatározniuk.

A választási rendszer átalakításával olyan, eddig ismeretlen politikai helyzet állt elő, amely az egy-egy elleni indulást, két ellenpólus szembeállítását teszi szükségessé. Ebben a politikai közegben fontosnak érezzük, hogy civil kezdeményezésünk mögé, a fideszes városvezetéssel szemben minden ellenzéki politikai párt fölsorakozzon, aki alapelveinket, értékeinket, céljainkat, jelöltjeinket elfogadja, és ezért nem indít önálló jelöltet. Azért van szükség az összes ellenzéki szereplő támogatására, mert a jelenlegi választási rendszerben minden további valódi vagy álellenzéki jelölt a szavazatok megosztásával a Fidesz és kucsaftjai hatalmon maradását támogatja. 2019 őszén ezért lesz óriási a jelöltek és a választók felelőssége. Most fog eldőlni, hogy a helyi önkormányzatokat véglegesen begyűri-e az országos pártpolitika, vagy a lokálpatriotizmusnak elegendő tere marad a jövőben.

Az ellenzéki kezdeményezéseket gyakran támadják azzal, hogy amennyiben nem a kormánypárt kerül hatalomra helyben, akkor nem jutnak források a település fejlesztésére. Vajon igaz ez az állítás? Nézzük meg, hogy mi a helyzet a szomszédos Budaörsön vagy a távolabbi Gödöllőn. A Budaörs Fejlődéséért Egyesület és a Gödöllői Lokálpatrióta Klub a korábbi helyhatósági választásokon jelentős különbséggel utasította maga mögé a pártok, köztük a kormánypárt jelöltjeit, az összes választókörzetben jelöltjeik kapták a legtöbb szavazatot. Budaörs Magyarország leggazdagabb városa, Gödöllő pedig a 2019-es KSH adatok alapján Magyarország legfejlettebb középvárosa, de bárhol eredményes lehet a több cikluson át tartó, a kormánypárttól független, lokálpatrióta városvezetés.

Nekünk ahhoz, hogy Törökbálinton meghonosítsuk a lokálpatrióta vezetést, szükségünk van minden lehetséges támogatóra. Azt már sikerült elérnünk, hogy az ellenzéki pártok is támogatják civil szervezetünket, amit ezúton is köszönünk.