Reggel 8-tól délután fél 5-ig tartott egy órácskányi ebédszünettel a július 15-i testületi ülés.

A tanácskozás fontos, bár már csupán epizódszerű, mozzanata volt a foci téma. A TTC felnőtt csapata nem indulhat a következő idényben semelyik bajnokságban a hatályos szabályok és a szövetség döntése alapján. És milyen érdekes, mégsem áll meg a világ! Pedig két hete a hozzászólásokban az Armageddon lovasainak dübörgését vízionálták erre az esetre. Maradnak a csapatok, az edzők, a játékosok, az utánpótlásnevelés… Ebből is látszik, hogy milyen komolytalan manipulálás zajlott az előző ülésen!

De ismét volt családregény hosszúságú téma: a szúnyoghelyzet.

A zöldárhoz, a júniusi csapadékmaximumhoz kapcsolódóan az egész országban megugrott a szúnyogok száma az elmúlt hetekben. A nap bizonyos időszakában egy helyben lenni nem célszerű, sok a csípés. Máskor elülnek, visszahúzódnak ezek a kellemetlen rovarok. A hazánkban előforduló mintegy 50 csípőszúnyogfaj egy része vízfelszínre petézik, más részük nedves szilárd felszínekre, melyekből egy eső utáni időszakos vízborításban kezdenek fejlődni a lárvák. A repülő szúnyogok 6-8 hétig élnek. Egyenletesen fogy a számuk az idő haladtával: elfogyasztják, mérgezik, illetve leütjük őket. Árnyalja a képet, hogy a közeli Duna árterekről érkezik a vizsgálatok szerint a törökbálinti szúnyogállomány 2/3-a. A szúnyogok az élővilág táplálékláncában nagyon fontos helyet foglalnak el. A lárva is és a kifejlett rovar is rengeteg gerinces állat alapvető tápláléka. Hiába kellemetlenek számunkra, nem lehet kiiktatni a szúnyogokat az élő rendszerekből, mert a táplálékhálózat összedől nélkülük. A kifejlett szúnyogok vegyszeres irtásáról sok negatív mellékhatás derült ki az elmúlt évtizedben. Az irtásra alkalmazott vegyszerekkel együtt, több száz mesterséges vegyület kerül az emberi szervezetbe – évente több kilogramm! – és ugyan egyenként mindegyikről bizonyítható, hogy kis koncentrációban ártalmatlanok a gerincesekre, de hogy ez a több száz vegyület bennünk hogyan alakul tovább és a származékaik, hogy reagálnak egymással, azt senki nem látja át. Ezen vegyületek sokasága együtt felelős a civilizációs betegségek jelentős részéért. Nem véletlen a rengeteg rák, allergia, érzékenység, viselkedészavar, ami egyre nagyobb arányban jelenik meg az emberek között.

A biológiai védekezés elkerülhetővé teszi vagy töredékére csökkenti ezeknek a mérgeknek a használatát. Egy talajbaktérium fehérje-toxinja, kizárólag a csípőszúnyog lárvák bélcsatornájában alakul számukra halálos anyaggá. Vagyis nem öli meg a méheket és az egyéb szálló rovarokat, nem mérgezi az emberi szervezetet sem.

A testület az elmúlt év őszén elfogadta el Bruder Márton THE javaslatára, hogy biológiai szúnyoggyérítésre térjünk át Törökbálint területén, mivel az irtásra használt mérgek lassan bekerülnek az emberi táplálék és ivóvízláncba. A testület minden tagja egyetértett a változtatás szükségességével.

A biológiai védekezés évek alatt alakítható ki, mert fel kell mérni a tenyészhelyeket, a csípőszúnyogok fajait és mennyiségüket is. A hivatal és Bruder Márton képviselő decemberi levelezésében világosan ki lett fejtve, hogy évekig párhuzamosan kell a kémiai és a biológiai védekezést alkalmazni, lassan lehet kivonulni a kémiai szerekkel. Ezért a két engedélyezett hatóanyag közül csak az egyik került tiltásra a helyi rendeletben, hogy a másik használható legyen az átmeneti években. Nem véletlen maradt ki az egyik, így volt eredetileg tervezve az átállás folyamata. Elek Sándor viszont a szükséges időszakban nem rendelte el a vegyszeres védekezést, mert olyan információkat kapott, melyek szerint az alkalmazható szer sokkal mérgezőbb, mint a betiltott.

Hiába van engedélyezve a szer használata az illetékes szervek szerint, hiába ezt ajánlják a biológiai védekezés időszakos kiegészítőjeként, polgármesterünk nem rendelte el az irtást. A fokozódó helyzet kapóra jött a vírus utáni uborkaszezon elején a narancs kisebbségnek! Földvári László vezényletével elindult egy hergelő-kampány a javaslat és a kezdeményező ellen. Holott a folyamat világos volt, tudható volt előre, ennek megfelelően lett szövegezve a rendelet. Csak időben lépni kellett volna!

A kezdeményezés nagyon fontos, előremutató, ahogy az egyhangú elfogadása is jelezte ezt. Hogy a valódi és mondvacsinált szakértők hogy foglalnak állást, az más kérdés. Annyira specializálódott a tudás világa, hogy hiába kereskedett irtószerekkel évekig az egyik, hiába végzett vegyészmérnökként, gyógyszervegyészként az egyetemen a másik: ha nem a szakterület ismerője, több hetes irodalmazás után látja csak át más kollégái témáit.

A két órás vita lezárásaként kompetens szakértők véleménye alapján fogja Elek Sándor, több hetes késéssel, megrendelni a szúnyogirtást. Holott a kérdés nem az, hogy melyik vegyszert célszerű használni, ezt a rendelet és a háttér eszmecsere tisztázta, hanem az a valódi kérdés, hogy miért nem rendelte meg polgármesterünk az irtást, időben!

Ez a példa is mutatja, hogy mennyire fontosak lennének a külső szakemberekkel felálló és más hozzáértőkkel is kommunikáló szakbizottsági ülések! De ezeket a bizottságokat Elek Sándor nem hajlandó létrehozni. Időnként a törvényi kötelezettség kipipálása miatt behoz egy-egy teljesen elfogadhatatlan, a valós viszonyoktól teljesen elrugaszkodott javaslatot, amiről tudja, hogy komolytalanok. Még a Fidesz körökből indult, mindenki által elfogadhatónak tartott névsorokat sem fogadta el az Elek-Földvári kombó. Csak porhintés az együttműködés emlegetése! Nem akarnak bizottságokat! Mert ezek javaslatai korlátoznák a narancs-kisebbség mozgásszabadságát. Például nem lehetne ilyen remek hergelő kampányokat műsorra tűzni!

Holnapress