Az előválasztáson a törökbálinti részvételi arány hivatalosan nem közölhető, ám kikövetkeztethető… A választókerületben mindenütt az érdiek menedzselték a sátrat, a miénk kivételével, itt a helyi közösség el tudta látni ezt a feladatot… Lakosságarányosan nálunk volt a leghosszabban nyitva a sátor…. Mindössze 1,66% volt az érvénytelen szavazatok száma a választókerületben, ami megfelel az országgyűlési választásokénak. Néhány adat, érdekesség, tanulság és köszönet.

Az előválasztáson a feltételek kissé macskajajosak voltak. Ha szél kerekedett, rávetettük magunkat az asztalra, hogy a szavazólapok ne repüljenek el. Fogtuk a sátor lábát, mert a rögzítő kampó nem ment bele a murvába. Amikor esett, szétfagytunk. Ám a szavazók csak jöttek és jöttek. A Pest megyei 1. választókerületben a részvétel az összes választó tíz százaléka felett volt, ami ugyebár Törökbálint esetében (a választópolgárok száma 10 911*) minimum 1100 szavazót jelentene… Ennyit a városi lebontásban el nem mondható adatról, következzen néhány publikus, illetve érdekességek, tanulságok és köszönet címszavakban.

1. Egyedül Törökbálinton nem az érdiek menedzselték a sátrat

A Pest megyei 1. választókerületbe 6 település tartozik: Érd (70 421 lakos), Törökbálint (14 467), Diósd (11 144), Tárnok (10 911), Sóskút (3 632), Pusztazámor (1 235). Törökbálint kivételével valamennyi településen az érdiek menedzselték a szavazás lebonyolítását, kisegítőként érkeztek helyiek. Nálunk fordított volt a helyzet. A Törökbálint Holnap egy része aktívan beszállt a munkába, jöttek a helyi pártoktól is, csak néhány pártdelegált futott be Érdről, Biatorbágyról, Budapestről. A választást szervező aHang független delegáltjai is bálintiak voltak.
A helyi civil közösség erejét mutatja, hogy képesek voltunk gondoskodni a szavazás lebonyolításáról.

2. Lakosságarányosan nálunk volt a leghosszabban nyitva a sátor

Nálunk két helyszínen összesen 70 órát volt nyitva az előválasztási sátor: 66 órát a Munkácsy Mihály utca 32. szám előtt és 4 órát a törökbálinti piacon. Ezer választópolgárra vetítve nálunk volt leghosszabb a nyitva tartás, 6,41 óra (70 óra/10, 911 választó), ugyanez a mutató Diósdon 5,2 óra, Érden 3,27 óra.
Igyekeztünk megadni a lehetőséget, hogy aki szavazni kíván, ezt viszonylag széles időskálán tervezhesse és sorban állás nélkül megtehesse.

3. A választókerületben mindössze 1,66% volt az érvénytelen szavazatok aránya

A választókerületben 9 422-en szavaztak, személyesen 7 746-an, online 1 676-an. Az összes leadott szavazat (miniszterelnök-jelölti és képviselőjelölti) száma a választókerületben 18 642. Ebből érvénytelen szavazat 309 (1,66%). Az országgyűlési választásokon az érvénytelen szavazatok aránya általában 1,5-2% körül mozog, nagy eredmény, hogy belefértünk ebbe a tartományba.
Szavazóbiztosaink jó munkáját mutatja, hogy az adatrögzítés újszerűsége és a tábori feltételek ellenére se léptük túl az országgyűlési választások „hibahatárát”.

4. Külön köszönet

Bruder Márton az első perctől fenntartások nélkül támogatta, hogy a helyi közösség feladata az előválasztás lebonyolítása, teljeskörűen felelősséget vállalt a megvalósításért, végig dolgozta a 9+1 napot. Sitkei Viktória a Momentum képviseletében érkezett, de nagyon gyorsan állandó csapattag lett, a szavazók fogadásában, tájékoztatásában segített, csakúgy, mint a holnapos Zsigmond Jánosné.
A munka legnehezebb része az adatrögzítés volt, ezt a leghosszabb időn át Takács Teodóra, Valda Noémi és Borenich Dalma végezte: órákon keresztül pötyögték a tabletbe a szavazók és a (törökbálinti) közterületek nevét, illetve olvasták le a lakcímkártya vonalkódját, a szavazólapok QR-kódját.
Nekik külön is szeretném megköszönni a munkájukat! Mellettük valamennyi szavazóbiztos, segítő kivette a részét abból, hogy jó hibaaránnyal, zökkenőmentesen ilyen sok embert leszavaztattunk.

5. Az infrastruktúráról

A szavazás megkezdése előtt egy nappal érkeztek meg a legfontosabb eszközök: a sátor és a tablet. A sátorról előzetesen annyit lehetett tudni, hogy a felállítása és a lebontása viszonylag bonyolult, legalább két embert és sátrazós gyakorlatot igényel. Ez túlzásnak bizonyult, akár egy ember is (OKJ-s tanfolyam nélkül) 5 perc alatt boldogult vele. Viszont nem volt oldalfala, így a szélnek, esőnek kitettség jelentette a legnagyobb problémát. Szerencsére a szerdai időjárási mélypontot követően az égiek is az előválasztás mellé álltak, a hétvégén már húsz fok feletti indiánnyárban fogadhattuk a szavazókat.
A tablet kezelése az előzetes híreknek megfelelően egyszerű volt, legfeljebb aki több órán át vitte be az adatokat, álmában is vonalkódokat olvasott le.
Meg kell említeni, hogy az infrastruktúráról, illetve a második fordulóban az alapvető paraméterekről nem Bálinton, de még csak nem is választókerületi szinten születik döntés.
Éppen ezért az október 10-16. közötti második fordulóra a jelenlegi feltételeken annyit tudunk javítani, amennyivel a sátor komfortosabbá tehető.

6. A második fordulóról

A sátrak helyéről és nyitva tartásáról központilag döntenek. Valószínű azonban, hogy az eddigi állandó sátrak megmaradnak, így a törökbálinti is. Változást hozhat a részvételben, hogy mindenütt lehet szavazni, nemcsak az adott választókerületben. Ettől többen azt várják, hogy a munkahelyek közelében, vagyis agglomeráció centrumában, a mi esetünkben Budapesten nő meg a szavazók száma. Persze ez csak egy feltevés.
Amint a törökbálinti sátor pontos nyitva tartását megtudjuk, természetesen tájékoztatjuk Önöket.
Október 10-től 16-ig előreláthatólag kinn leszünk. Jöjjenek, szóljanak bele a miniszterelnök-jelölt kiválasztásába!
Mi a szavazataikat gyűjtjük, nem az adataikat – ez nagy különbség!

Sziráki András
sátorfelelős

 

* A népességre és a választójogosultak számára vonatkozó adatok forrása a valasztas.hu