A városi Trianon-megemlékezés jól mutatta a nemzeti összetartozás gyakorlatát, vagyis, hogy valójában azok összetartozásáról van szó, akiknek egy a tábor, egy a zászló. Mi, a Törökbálint Holnap Egyesület részéről hiába kezdeményeztünk nemzeti értékközösséget kifejező közös rendezvényt, illetve koszorúztunk az országgyűlési képviselő ráérése szerint elcsúsztatott városi megemlékezésen, a végén még a hivatalos fotókra se kerültünk fel. Viszont hiába néztek minket levegőnek, továbbra sem fogunk elpárologni.

Vélhetően félreértettük az összetartozás szó jelentését, amikor azt kezdeményeztük, hogy Törökbálint Városa és Képviselő-testülete a nemzeti ügyekben elengedhetetlen egységet kifejezve emlékezzen meg a trianoni szerződés aláírásának századik évfordulójáról. Az ennek megfelelő javaslatot Dr. Albert Gábor történész, tanszékvezető egyetem docens, a Törökbálint Holnap önkormányzati képviselője terjesztette elő a Képviselő-testület februári ülésén, amelyben indítványozta a megemlékezés kiemelt önkormányzati rendezvénynek minősítését, illetve a művelődési ház részére megfelelő források biztosítását. Két fideszes képviselőtársunk pedig a Trianon-emlékmű felújításának és kopjafa állításának támogatására nyújtott be előterjesztést. Mindkét javaslat elnyerte a testület támogatását.

Ezt követően szembe kellett nézni a koronavírus-járvány miatti korlátozásokkal, ezért úgy volt megbeszélve, hogy kizárólag a Képviselő-testület fog részt venni június 4-én fél ötkor, vagyis éppen a szerződés 100 évvel ezelőtti aláírásának percében kezdődő egyetlen rendezvényre korlátozódó megemlékezésen. Nagyobb előkészületekre és a széles nyilvánosság részvételére az adott helyzetben nem volt lehetőség.

A kijárási korlátozás megszüntetésekor azonban a Fidesz a saját igényei szerint megváltoztatta az esemény menetét és szellemét. A város polgármestere néhány nappal korábban arról tájékoztatta a képviselőket, hogy a városi ünnepség mégsem fél ötkor, hanem hat órakor kezdődik és azon beszédet mond a választókerület fideszes országgyűlési képviselője. Érdeklődésünkre kiderült, hogy az időpont elcsúsztatására azért került sor, mert a képviselő úr csak ekkor ér rá, hozzá igazodunk. Az eljárást és a politikai szempontok érvényesítését eleve visszásnak tartottuk, de a rendezvény méltóságát tisztelve tudomásul vettük. Az így „felszabadult”, cseppet sem jelentőség nélküli fél ötös időpontra viszont a Fidesz gyorsan talált megfelelő társakat: az erdélyi magyarok városi egyesületét és – megfejthetetlen okból – a helyi horgászegyesületet. A Törökbálint Holnap képviselői egy közös főhajtáson a részvételüket természetesnek tartották volna, de ránk nem volt igény.

Hat órától viszont meghallgattuk az országgyűlési képviselő urat, aki a nemzeti összetartozás jegyében a saját politikai oldala kiválóságáról, illetve a baloldalnak a nemzetre rátámadó természetéről olvasta fel az erre az alkalomra megszövegezett pártbrossurát.

Ezt követően helyezték el koszorúikat a városi szervezetek, köztük mi is. Az eseményről a város polgármestere a közpénzből fenntartott hivatalos Facebook-oldalán már aznap este beszámolt. Az oldalát szerkesztők végtelen nagyvonalúságát jelzi, hogy a közzétett 13 fénykép egyikén sem látható a Törökbálint Holnap egyetlen képviselője sem, mintha ott sem lettünk volna. Félreértés ne essék, mi nem ragaszkodunk ahhoz, hogy a saját fotóinkat nézegessük. Arra viszont felhívnánk a figyelmet, hogy a tizenkét tagú képviselő-testületben a választók támogatásának köszönhetően hatan vagyunk jelen. A nemzeti összetartozás városi szinten nélkülünk nem valósítható meg sem június 4-én, sem később. A levegőnek nézésünk a nekünk bizalmat szavazó mintegy 2500 választó megsértése. Saját magáról állít ki bizonyítványt, aki úgy képzeli, hogy az összetartozás csak saját magát jelenti. Ilyesmi annak jut ez eszébe, aki mindent ki akar sajátítani.

A lekezelő gesztusok miatt joggal füstölgünk, ám nem párolgunk el. Tudjuk, tapasztaljuk, hogy a Törökbálint Holnap Egyesület tagjai szaktudásukkal, civilszervezeti tapasztalataikkal, lokálpatrióta odaadásukkal jelentősen hozzájárulnak az önkormányzati munkához.

Így, a legutóbbi hetekben is örömmel láttuk, hogy észrevételeink nyomán a város polgármestere lemondott arról, hogy 500 millió forint értékben egy személyben módosítsa a költségvetést, mivel erre nincs törvényi felhatalmazása. Illetve eltekintett attól is, hogy halaszthatatlan teendőként 20 millió forint támogatásban részesítse az egyik helyi futballklubot, hogy abból egy másik helyi futballklub bennmaradását finanszírozza egy még el sem kezdődött bajnokságban. Megkönnyebbülés volt tapasztalni, hogy az érveink meghallgatásra találtak, ezek eredménye olvasható az 54/2020. (V.28,), illetve az 55/2020. (V.28) számú polgármesteri döntésekben.   

Továbbra is hiszünk a közös munkában. Köszönjük, hogy segíthettünk.

Szőke Péter