A HVG a közelmúltban cikksorozatban számolt be arról, hogy települések százain van gond a szemétszállítással, ami miatt az illegális hulladéklerakás növekvő gondot okoz.

Szeméthalom Törökbálint külterületén (fotó: Bruder Emese)

Törökbálinton elsősorban a külterületi illegális hulladéklerakás jelent problémát. A hetente kukába helyezhető szemét elszállításával nincs gond, ugyanakkor sajnos a szolgáltató és az önkormányzat is félrenéz afelett, hogy egyesek nem rendelkeznek hulladékszállítási szerződéssel, és háztartási hulladékukat a környezetükben helyezik el. Az illegális hulladéklerakás oka ezekben az esetekben világos, és elkövetője is ismert, de hatósági lépések mégsem történnek.

Az illegális hulladéklerakás másik forrása a nem háztartási hulladék (kisebb felújítások maradéka, költözéskor összegyűlő lomok, stb). Egyesek elszállítják ezt a kijelölt hulladéklerakóba, mások viszont a környezetükben szórják szét. A hulladéklerakóba szállítás egyébként nem kis feladat, mivel utánfutóval Pusztazámorra kell autózni, és ott nem a lakosság számára kialakított helyen, hanem a szeméthegy tetején kiborítani, általában a kukásautókkal együtt. Aki ezt egyszer végigjárta, az még egyszer biztosan nem teszi meg, és nem azért, mert nem akar fizetni.

Sajnos a törökbálinti hulladékudvar tevékenységének leépítése, a nyitvatartási idő és a beszállítható anyagok korlátozása nem segíti az illegális hulladéklerakás csökkentését. Ha szeretnénk a többlet hulladéktól szabályosan megszabadulni, amiért természetesen díjat is fizetnénk, ezt nem tudjuk megtenni, csak Pusztazámoron. Sürgős intézkedésre van szükség annak érdekében, hogy a Városgondnokság olyan hulladékudvart működtessen, amely valós megoldás a nem rendszeresen keletkező hulladékok elhelyezésére. Az érdi hulladékudvar jó példa erre, az egyetlen baj vele, hogy még díjfizetés ellenében is csak érdi szerződéssel rendelkezők vehetik igénybe.

Illegális hulladék Törökbálinton

Mivel a nem rendszeresen keletkező hulladék elhelyezése nincs megoldva, ezért vállalkozót hívunk, hogy segítsen. Nem állítom, hogy minden vállalkozó tisztességtelen, de azt igen, hogy vannak, akik a hivatalos hulladéklerakó helyett külterületeinken, erdőkben, erdőszéleken szabadulnak meg a gondjaikra bízott feleslegtől. Sajnos az üzletszerű illegális hulladéklerakás jelenti a legnagyobb környezeti terhelést és problémát. Nem nehéz ezekre a vállalkozókra rátalálni, hiszen hirdetik magukat még a Facebookon is. Tevékenységüket ellenőrizni, felügyelni kellene, hogy erdőink, mezőink tiszták maradjanak az üzleti célú, illegálisan lerakott hulladéktól.

A megoldás sok esetben evidens, az ezzel járó feladatokat pedig vállalniuk kell a megfelelő szervezeteknek. Leginkább az önkormányzatnak vannak ehhez eszközei, és nem háríthatják civilekre a probléma megoldását. Tény azonban, hogy ma Magyarországon civil kezdeményezések nélkül elképesztő mennyiségű szemét maradna nem hulladéktárolásra szolgáló helyeken.

Bruder Márton