Nincs szükség két fideszes, így összesen három alpolgármesterre, az ellenőrzési feladatokat ellátó pénzügyi bizottságot pedig ne a Fidesz frakcióba beépült MSZP-s vezesse!  

Milyen gesztusokat kellene még tennem?” – kérdezi Elek Sándor. Semmilyeneket! Korrekt javaslatra lenne  szükség. Ehelyett a „színház” folytatódik.

A hétfőn megtartott informális testületi ülés – ami tulajdonképpen egy nem nyilvános megbeszélés – után sajnálattal láttuk, hogy a polgármester úr éppen azt a kettős beszédet folytatja, aminek az abbahagyására kértük. Szerettük volna, ha befejezi, hogy a testületi ülésen vagy előttünk a közös felelősségre apelláló városvezetőt alakítja, majd a tárgyalás végeztével szalad Facebook posztot írni, ami arról szól, hogy például én hatalommániás vagyok, vagy a Törökbálint Holnap Egyesület egy önmagával egyetérteni képtelen, telhetetlen társaság. Ehhez elmondja a tényeknek azt a részét, amelyekről úgy gondolja, hogy a rágalmait alátámasztja. Aztán úgy tesz, mint a gyerek, aki ha a kezével eltakarja a szemét, azt hiszi, hogy nem látják.

Nálunk nincs kettős beszéd, ezért ahogy korábban, úgy most is elmondjuk:

  1. Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy az öt fős Fidesz frakció adjon a polgármester mellé még két fideszes alpolgármestert. Ezt semmi nem indokolja. Törökbálint költségvetése nem a helyi Fidesz kifizetőhelye! Ehhez a felálláshoz holnapos alpolgármestert nem találnak.

Emellett kérésükre javasoltam Szőke Péter személyét az alpolgármesteri posztra. De ők a saját jelöltjeiket sem fogadták el. Továbbra is kérem, hogy a nekik felajánlott alpolgármesteri pozícióra jelöljenek mást.” – írja Elek Sándor.

Ehhez annyit, hogy valóban javasolt alpolgármesternek, másik két fideszes mellett. Három alpolgármesterre viszont nincs szükség, ez értelmetlen pazarlás lenne. Vajon az a célja, hogy olyan javaslatot tegyen, amiről tudja, hogy nem fogadjuk el, azután leckét ad felelősségtudatból és együttműködésből? Lassanként ez eléggé átlátszó.  

  1. Az pedig már szinte nevetséges, ahogy a szocialista párt helyi elnökével összebútoroztak és csak őt tudják a legfontosabb, komoly ellenőrző feladatokat ellátó pénzügyi bizottság élén elképzelni. Ezt a tisztséget azonban valóban nem engedjük át, mert egy fontos ellensúlyt képvisel az önkormányzati működésben. Az MSZP helyi elnöke viszont a rendszerük része.

Mit ír Elek Sándor? „Milyen gesztusokat kellene még tennem? Hiszen az elmúlt ülésen a három bizottsági elnöki posztból kettőt nekik ajánlottam.

Így van, csak azt nem, amit első helyen kértünk! Ezt ugyanis a szocialista aspiránsnak ígérte.

Tőlük eltérően mi a legkevésbé vagyunk hatalommániások. Ha azok lennénk, akkor már elfogadtuk volna a felajánlott tisztségeket. Lenne alpolgármesterünk és bizottsági elnökeink. De nekünk nem ez a célunk, hanem az, hogy a megélhetési politikusok és a hozzájuk kapcsolódó kör kényelmes rendszere Törökbálinton véget érjen. Nem asszisztálni jöttünk, nem dísznek, hogy minden zavartalanul menjen tovább.

A választók nem erre adtak felhatalmazást, hanem a változásra! Arra, hogy kiszellőztessünk, mert kissé dohos szagok érkeztek a városvezetés környékéről. Ez az érzés pedig beigazolódott, hiszen vannak, akik a pozícióhoz úgy odakötöttek, mint a beton. Tíz körömmel védik, hogy semmi se változzon, hiszen ebből élnek.   

Nincs könnyű dolgunk. A megosztási törekvéseken át kell lépnünk, a lejárató Facebook oldalak és újságcikkek aljasságával együtt kell élnünk. Azt a fenyegetést, hogy ha nem engedünk, akkor „háború” lesz, már sokszor elmondták. Hogy erre Elek Sándor is ráerősít, arra viszont nem számítottunk.

Valószínűleg ismerik a mondást arról, hogy ami nem hajlik, az törik. Ezt én minden eszközzel igyekszem elkerülni. Ezért kérem a Törökbálint Holnap Egyesület tagjait, hogy vizsgálják felül azt az álláspontot, amihez a választások óta ragaszkodnak.”

Mi törik, ha nem „hajlunk”? Ez miféle üzenet, hogy értsük?!  

A helyzetet látva az sem biztos, hogy részünkről az alpolgármesteri tisztség betöltésének van értelme, mert ahhoz együttműködési kultúra kellene, de ez nincs meg a részükről. Parkolópályára, az irodában a fikusz melletti üldögélésért nincs értelme odamenni. Mi azonban tenni szeretnénk, nekünk az a fontos, nem a jövedelmet felvenni.

Egyben megfogadjuk a polgármester úr javaslatát, átgondoljuk a helyzetet. Az pedig, hogy folyton színházat kanyarítsunk a semmi köré, nem a mi világunk.

Szőke Péter