Sokan ismerik Goebbels és Sztálin jól bevált propagandamódszereit. Az egyik például: „Ha el akarsz valamit követni, akkor vádold meg vele az ellenfeled, majd addig mondogasd, ismételgesd a népnek, amíg az el nem hiszi.” Ez történik most Törökbálinton is. Hogy miként? A helyi fideszes prominensek elkezdtek súlyos állításokat tenni, sejtetnek, hangulatot keltenek, személyeskedő, lejárató kampányra tesznek utalásokat. Majd nem is kellett sokat várni, beindult a helyi fideszes propagandagépezet, és elkezdtek kígyót, békát összehordani a politikai ellenfelükre, azaz ránk. Nyilván félnek, hiszen számukra nagy a tét. A félelem pedig még a jószándékú embert is rossz útra viszi. Miként egy jól ismert Star Wars bölcsesség tartja: “A félelem a Sötét oldalhoz vezet. A félelem dühöt szül, a düh gyűlöletet, a gyűlölet kínt és szenvedést.”

Mik a tények? Miket híresztelnek? Az alábbiakban idézünk néhány bejegyzést a törökbálinti Fidesz Facebook oldaláról, amellyel próbálják a Törökbálint Holnap Egyesület csapatát lejáratni. Csak párat említve az elmúlt napokból:

  • „Személyeskedő, rágalmazó gittegylet”
  • „Szélsőjobb által összegründolt álcivil egyesület”
  • „A helyi álcivil szervezet hazudik reggel, délben, este”
  • „Törökbálinton marakodnak a kormányellenes erők”

A köztársasági elnök október 13-ra írta ki az önkormányzati választásokat. Mi, a Törökbálint Holnap Egyesület jelöltjei és tagjai úgy gondoljuk, hogy a törökbálintiak ténylegesen tisztességes és etikus kampányra vágynak. Nekünk is ez a célunk, ezért ennek megfelelően cselekedtünk eddig, és fogunk a jövőben is. Sajnálatos viszont, hogy a politikai ellenfeleink egyáltalán nem bírják elviselni a jogos kritikát, az ellenvéleményt. Ha közülünk egy lokálpatrióta ellenvéleményt nyilvánít, akkor azonnal kirekesztik, különféle válogatott jelzőkkel látják el. Sőt, most már elkezdik lejáratni is.

Nagyon fontos megjegyezni, hogy egy kampány nem attól lesz tisztességes, ha kódexeket állítunk össze, miközben konkrét tények említése nélkül mindennek lehordjuk az ellenfelünk. Egy kampányt az tesz tisztességessé, hogy akár kódex nélkül is, de a kampányszereplők etikusan cselekszenek. Hiába állított tehát össze Elek Sándor polgármester és a helyi Fidesz egy hangzatos választási etikai kódexet, ha közben cselekedeteikkel sorozatosan megsértik azt. Ráadásul úgy látjuk, hogy további fontos kiegészítésekre szorul, amely biztosítékok még hiányoznak ahhoz, hogy a kampány valóban tisztességesen folyhasson le. Kettőt említve például:

  • A jelölő szervezetek vállalják, hogy a jelöltjeik megjelenítését a kampányidőszakban csak saját forrásból biztosítják. Amennyiben ráhatásuk van közpénzek felhasználására, akkor törekszenek arra, hogy minden jelölő szervezet azonos bemutatkozási lehetőséget kapjon
    (újság, szórólap stb.)
  • A jelölő szervezetek és jelöltek nem zárják ki, nem korlátozzák a kampányidőszakban egymás kommunikációs lehetőségét (pl. közösségi oldalakon és csoportokban)

Legyen aláírt kódex, de a tisztességes cselekedet ennél is fontosabb! Hisszük, hogy akikről mindez szól, azaz a választók is így gondolják.