Az idei faültetés is nyáron kezdődött. Ekkor gyűjtöttük össze Holló Zsuzsa, Törökbálint főkertésze segítségével az ültetésre gondolt helyszíneket. Egyeztettünk a lakosokkal, a közútkezelővel, a Városgondnoksággal, a VFKB-vel.

Többéves kapcsolattartás eredményeként a Magyar Közúttal idén jutottunk el addig, hogy 90 fát felajánlottak külterületi, útmenti fasorok kialakítására. A csemeték másik részét Törökbálint Környezetvédelmi Alapja fedezte, valamint a Városfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság (VFKB) saját hatáskörben biztosított forrást fák vásárlására.

Összességében 200 fa került idén közterületeinken a földbe, hogy zöldítse, szépítse a jövőben Törökbálintot! A helyeket Holló Zsuzsa, Gyurasits Tamás és jómagam jelöltük ki. A Városgondnokság szállította vidékről a többségében földlabdás csemetéket, és osztották ki az egyes gödrökhöz a megfelelő fákat. A Városgondnokság munkatársa, Tóth Dezső markolta ki a gödrök nyers kontúrját bobcat-tel, ami nagy segítség volt.

A december eleje még enyhe volt, de a beígért hó miatt igyekezni kellett. A sok csatornán közzétett felhívásra Kerekdombosok és környezettudatos törökbálintiak sokasága jelentkezett. Péntektől hétfőig, 4 nap alatt 26-an segítettek. Gyerekek, szülők, nagyszülők örömmel tették a dolgukat. Mindenki érzi és érti, hogy fontos dolog történik, ha egy fát elültetünk. A legtöbbet Bálint János, Bruder Márton és Horváth László segítettek, de köszönjük mind a 26 segítő munkáját! 62+50 korai juhart útmenti fasorként ültettünk el, 88 fa a belső közterületekre került.

Az ültetés persze csak a kezdet. Tavasszal még visszametszés, tányérozás, és ha kell, karózás következik. Júniustól indul a heti rendszerességű locsolás a sárga vízcsövekbe, amelyek mélyre vezetik a gyökerek közé a vizet. A 3-5 éves facsemetéket még 4-5 évig rendszeresen locsoljuk a Kerekdomb Egyesület tagjaival, hogy a nyári aszályt átvészeljék. A 35-48 fokokban a felszín-közeli gyökerek még kiszáradnának, szükségük van a locsolásra. Ehhez is várjuk majd a segítő kezeket! Az Önkormányzat az autót, az utánfutót és a víztartályt biztosítja, az élő munkát a Kerekdomb Egyesület tagjai és (reményeink szerint) más önkéntesek teszik hozzá.

Igazi közös munka a faültetés Törökbálinton: mindenki hozzáteszi azt, amit tud. A közös célért együtt dolgozik Önkormányzat, Városgondnokság, profitorientált vállalkozás (Green Promo), civilszervezet (Kerekdomb) és önkéntesek. Az ültetés után gondozzuk, gondját viseljük a fáknak hosszú éveken át. Legyen így ebben az esztendőben is!

A folyamatok hátterében persze sok zökkenő, megoldandó helyzet adódik, amik sok türelmet, megbeszélést, rugalmasságot igényelnek, és rabolják az időt. Miért menne ez simábban, mint bármi más? De a lényeg a tavalyi 150 és az idei 200 fácska…

Fernengel András

Kerekdomb Környezetvédelmi Egyesület