Bár a közvetlen kapcsolatot nem lehet igazolni, de mindenesetre figyelmeztető jel, hogy az érdi levendulás lezárását követően új illegális hulladéklerakó hely alakult ki városunkban. Az itt lehelyezett hulladék részben háztartási, részben építési, részben elektronikus hulladék, mely között veszélyes hulladékok (vegyszerek, elemek, stb.) is találhatóak.
Érd komoly lépéseket tett annak érdekében, hogy veszélyeztetett külterületein megakadályozza az illegális hulladéklerakást. A megyei jogú város civil szervezetekkel összefogva megtisztította a levendulás területét, majd úttorlaszokat helyezett el, illetve kamerákat telepített a terül ellenőrzése érdekében. Az intézkedések hatékonyak és jók, azonban az innen elüldözött szemetelők más helyek után néznek.

Fontos, hogy Érd város intézkedéseit Törökbálint is kövesse, ugyanis félő, hogy az Érdről kiszorulók itt keresnek helyet az illegális hulladéklerakáshoz.
Az új lerakóhely az Érd Észak – M7-es kihajtó karéjában, az M0 felüljáró utáni jobb oldali kezelőúton közelíthető meg. Ideális abból a szempontból, hogy kényelmesen, hátulra behajtva, viszonylagos takarásban lehet a hulladéktól megszabadulni. Tipikusan olyan hely, ahol a behajtás megakadályozásával lehet megelőzni az illegális hulladéklerakást, mivel ott a terület kezelőjén kívül senkinek nincs keresnivalója.

Az illegális hulladékrakást a “Lakossági bejelentő” applikáción keresztül jelentettem az önkormányzatnak. Bízom benne, hogy az illetékes felveszi a kapcsolatot a terület tulajdonosával/kezelőjével, és felkéri a terület megtisztítására, illetve a behajtás megakadályozására.
A terület mellesleg olyan helyszín, ahol gazdasági tevékenység nem nagyon végezhető, viszont a közel fél hektáros terület erdővel határos, így fásításra, erdősítésre ideális lenne.

Bruder Márton