Beszélgetés Szőke Péterrel a koronavírus elleni küzdelem törökbálinti helyzetéről és a politikai csoportok hirtelen egymásra találásáról

A rendkívüli helyzetben mi, törökbálinti lakosok miben tudunk segíteni egymásnak?

Az önkéntesek részvételét igénylő munkák egyik részét a Segítő Kéz Szolgálat végzi. Ők főként az idősek, a szociálisan rászorulók és a gyermeküket egyedül nevelők részére végeznek beszerzéseket, élelmiszert, gyógyszert vásárolnak, eljárnak a postán. Egyébként ők az önkénteseket is „előszűrik”, mert egyrészt az egészségügyi kockázatot minimálisan kell tartani, másrészt a vállalt tevékenységek között vannak bizalmi jellegű szolgáltatások is. Ez tehát az egyik feladatcsoport.  A másik az iskolai közétkeztetés fenntartása, amelynek felelőse a Városgondnokság. Tudomásom szerint 137-en igényelték az otthoni ellátást, ami azt jelenti, hogy a beszállító cég által becsomagolt ebédet kiviszik nekik. Ezt a Városgondnokság, a Városőrség és az önkéntesek közösen csinálják. Már több tucat önkéntes jelentkezett, de erről pontosabb információt a Hivataltól lehet kapni. Önkéntes munkára az onkentes@torokbalint.hu e-mailcímen lehet jelentkezni. Emellett megkezdődött egy rendkívüli szociális segély feltételrendszerének kidolgozása, amelyre a szociális iroda vezetője kapott megbízást, forrásként a polgármester úr 30 millió forintot különített el. Erre azok válnak jogosulttá, akiknek a létfenntartását az egészségügyi válsághelyzet azonnali beavatkozást igénylő módon érinti.  Vannak egyéb kezdeményezések is, mindenki úgy segít, ahogy tud. Így például Ollero Marco képviselőtársam azon dolgozik, hogy a megnövekedett igények közepette az önkormányzat mihamarabb elegendő mennyiségű egészségügyi maszkot tudjon beszerezni. Képviselőtársaim pedig szintén segítenek, ahol csak tudnak, gyógyszert váltanak ki, csekket fizetnek be.

Az önkormányzatnak milyen hatásköre van a városi egészségügyi infrastruktúrára?

A háziorvosok és gyermekorvosok tartoznak az önkormányzathoz. Érthető okból csak a feltétlenül szükséges esetekben látogassuk meg őket személyesen. A receptek felírása miatt sem kell menni, a háziorvossal telefonos egyeztetés után már online is működik, a receptet pedig bárki kiválthatja, csak a név és TAJ szám kell hozzá.

Egyre többet lehet hallani a tesztelés fontosságáról. Bármi ilyesmi elérhető a városban?

Jelenleg tesztelés csak központilag működik. A tüdőszanatóriumban felállítottak egy konténert, ott előszűrik az intézménybe belépni kívánókat, és ha koronavírus-gyanút észlelnek, az illetőt azonnal beküldik a Szent László kórházba. Próbálják elkerülni a fertőzés terjedését.

A helyi politika most kevésbé érdekes, de az mégis egy jó üzenet, hogy konszenzussal tudtak alpolgármestert választani 20-án pénteken.

Ez már csak azért is jó jel, mert tudomásom szerint a polgármester urat kormányzati szintről is megkeresték, hogy nevezzen ki alpolgármestert, ehhez a vészhelyzet megteremtette számára a jogkört. Ő erre azt a választ adta, hogy másnap emiatt fog összeülni a képviselő-testület, nem kíván visszaélni a vészhelyzettel. A jelenlegi helyzetben nagyon fontos, hogy kölcsönös bizalom alapján, mindenben maximálisan együttműködve járjunk el. Géczy Krisztiánt egyébként még decemberben javasoltuk főállású alpolgármesternek, ezért akkor bizottsági pozícióbeli ellentételezést kértünk, de ez most, az adott körülmények között nyilván nem elsődleges fontosságú. Persze az is a dologhoz tartozik, hogy aktívan részt kívánunk venni a vészhelyzet helyi elhárításában. Úgy gondoljuk, hogy ehhez szükséges a széles összefogás. Ha polgármester úr Géczy Krisztián mellé egy holnapos alpolgármestert is felkért volna, akkor ez egy komoly jelzés lehetett volna a részéről is az összefogás igényére.

Az alpolgármester megválasztásának szükségességére egyébként az is rámutatott, hogy a polgármester, sőt a jegyző asszony sem tudott részt venni a március 20-i képviselő-testületi ülésen, mert mindketten megbetegedtek, de szerencsére nem koronavírussal. A városvezető „helyettesét” meg kellett neveznünk, az alpolgármester hiánya már valódi kockázattá vált.

Ebben a képviselő-testület eddig ritkán tapasztalt egységet mutatott. Úgy tűnik, hogy a nagykoalíciós gondolkodásmódra a későbbiek során szükség lesz a vírushelyzet utáni gazdasági, társadalmi problémák kezelése miatt. Ön mit gondol erről?

Biztos, hogy a jelenlegi leállás gazdasági problémákat fog eredményezni. A legtöbb feladat az államé lesz, de az önkormányzatnak is lesz dolga bőven. Nekünk megoldásokat kell találnunk a helyi következmények kezelésére, adócsökkentéssel és egyéb módon. Az pedig kétségtelen, hogy a közös akarat és az egyetértés fontos lesz ezekben a dolgokban.

Az eddig többek által kicsit lózungként használt kijelentések, minthogy „Együttműködésre vagyunk ítélve!” és „Csak a város érdeke számít!”, most nagyon komoly tartalmat kaptak. Ezekkel kapcsolatban nem lehet a levegőbe beszélni, mert a törökbálintiak minden eddiginél jobban várják tőlünk, hogy összedolgozzunk és felelős döntéseket hozzunk. A Törökbálint Holnap Egyesület álláspontja szerint ehhez a munkához az elmúlt héten jól kezdtünk hozzá, mert sikerült megőrizni, hogy az önkormányzatiság egy kollektív dolog, a képviselő-testület vezető szerepén alapszik, ugyanakkor éretten és rugalmasan együtt tudtunk működni. Egy ilyen kiélezett helyzetben nagyon fontos, hogy minden szempontból vitathatatlan legitimitású döntések szülessenek, ne menjen azon a civakodás, hogy mi veszélyhelyzet kezelése és mi a „politika”. Egy krízishelyzetet senkinek sem szabad a párt- vagy egyéni szempontjai előtérbe helyezésére használnia, ebben most úgy tűnik, egyetértünk. Éppen emiatt ugyancsak jó kezdeményezés, hogy a képviselő-testület felkérte a jegyzőt az online konferencia-megbeszélés és az online szavazás feltételrendszerének megvizsgálására és kidolgozására. Ez egy innovatív lépés lehetne. A szükséghelyzet jó megoldásokhoz vezethet.

Holnapress