Törökbálint életében időről időre előtérbe kerülnek a nyári víznyomásproblémák. Az önkormányzatnak mindig nagy körültekintéssel, koncepcionálisan kell a kérdést kezelnie, a vízbiztonsági kérdést szem előtt tartva. Sok régi törökbálinti emlékszik, az újabban ideérkezők pedig jó, ha tudják, hogy a 2000-es évek elején, a nyári aszályos hónapokban Törökbálint magasabban fekvő területein (Erdő és Márta utca, Felsővár utca) nem volt megfelelő víznyomás. 2005-ben, Dr. Albert Gábor képviselősége idején épült meg Annahegy közműfejlesztésével együtt, címzett támogatásból az úgynevezett második nyomásövezet, mely a magasabban fekvő területeken is biztosította a megfelelő víznyomást. A Szabadházihegyen, a Zengő utca felső szakaszán és a Villányi utca egyes részein minden évben ugyancsak visszatérő probléma az akadozó vízszolgáltatás.

A gördülő fejlesztési terv (GFT) a vonatkozó jogszabály alapján előírja a szolgáltatónak, hogy minden évben, szeptember 30-ig, az elkövetkező 15 évre tervezze meg a vízszolgáltatás és a csatornaszolgáltatás terén a beruházási, valamint a felújítási-pótlási feladatait. A 2017-es GFT még a 2019. évi beruházások között szerepeltette a Zengő utca felső szakaszán a vízellátó vezeték kiépítését. A nyomásfokozó berendezés és a vezetékhosszabbítás, mely a meglévő vezetékrendszer felújítását is szolgálná, mintegy 40 millió forintba kerülne. Sajnos a GFT-ben a Zengő utcai beruházás mindig tolódik, az idei költségvetésben sem szerepel ez a tétel, viszont úgy tűnik, hogy más beruházások prioritást élveznek. A felújítások között szerepel a Dózsa György utcai vízvezeték rekonstrukciója. Pár hete a vízvezeték átkötése közben csőtörés keletkezett, emiatt a megfelelő vízszolgáltatás csak az esti órákban állt helyre. A víznyomással kapcsolatos problémákról és a Dózsa György utcai vízvezeték rekonstrukciós munkálatairól Szőke Péter, Dr. Albert Gábor és Fernengel András mondja el a véleményét.

Szőke Péter: A GFT-t minden évben szeptember 30-ig kell jóváhagynia a testületnek. Hogy milyen beruházásokat, felújításokat szeretnénk megvalósítani, azt a szakmai előkészítést követően a képviselő-testület dönti el. A Zengő utca víznyomásproblémáiról Albert Gábortól értesültem, aki elmondta, hogy pár éve helyszíni bejárást is tartottak a városvezetéssel és a hivatal szakembereivel. Értetlenül állok az előtt, hogy 2016 óta miért nem tudta megoldani a városvezetés ezt a kérdést. Olyan területről van szó, ahol már van vezetékes víz. Ha tudjuk, hogy nyáron akadozik a vízellátás, akkor időben kell foglalkoznunk a kérdéssel. A 2018-as GFT módosításáról, érthetetlen meggondolásból, 2019 áprilisában, rohamtempóban döntöttünk. Sok választó szerint Földvári alpolgármester akarata érvényesül, aki az utóbbi időben csak a saját választókerületének fejlesztéseivel foglalkozik.

Dr. Albert Gábor: Annahegy víz- és csatornaberuházása 2002 és 2006 között úgy valósult meg, hogy egyúttal a magasabban fekvő ófalui részek víznyomásproblémáit is megoldottuk. Tehát nemcsak a saját választókerületemmel foglalkoztam, hanem az egész település biztonságos vízellátása is szem előtt volt a beruházás során. A 2017-es GFT még a 2019-es beruházások között szerepeltette a Zengő utca végének vízvezeték beruházási munkálatait. Sajnos ez évről évre tolódik, pedig égető problémáról van szó. A baj tehát nem az, hogy a Dózsa György utca vízvezetékének rekonstrukcióját megcsináltuk, hanem az, hogy a költségvetésben nem szerepel a Zengő utcai beruházás tétele. Pedig a városvezetés fennen hirdeti, hogy a külterületek, üdülőterületek fejlesztését szívügyének tekinti. Mivel erről a területrészről folyamatosan érkeznek a jogos panaszok, nem lennék meglepve, ha még a választások előtt rendkívüli testületi ülés keretében újabb költségvetés módosításra kerülne sor. Ha meg szeretnénk oldani a víznyomásproblémát a Szabadházihegyen, ahhoz 40-50 millió forint bevonására lenne szükség. Ezért lett volna szükség a képviselők érdemi bevonására a költségvetési rendeletalkotást megelőzően, de sajnos a városvezetés erre nem
volt nyitott.

Fernengel András

Fernengel András: A Dózsa György utcai vízvezetékcserének kalandos története van. Az ÉTV és az önkormányzat sok évre előre tervezi a Gördülő Fejlesztési Tervben a szükséges fejlesztéseket, fontossági sorrendben. A GFT-ben nem szerepelt a Dózsa György utca csőcseréje, mert a régi csöveket megfelelő állapotúnak ítélték a szakemberek. Azonban a politika közbeszólt: Földvári alpolgármester úr a választások előtt újra akarja aszfaltoztatni a körzet egyik főutcáját, miután a járdát és a behajtókat a közelmúltban már felújították. Azt pedig csak akkor érdemes, ha az alatta futó közművek újak. Hiába tiltakozott a szakbizottság, hogy máshol sürgősebb felújításokra lenne szükség, a parancs az parancs. Az ÉTV árajánlatok és versenyeztetés nélkül, röpke 37 millióért vállalta el a csőcserét. Az aszfaltozásra 70 milliót szánnak. Reméljük, a tömörítés úgy sikerül, hogy nem az új aszfalt alatt fog megsüllyedni a vezeték és a beállások helye, mert akkor hullámvasutas forgalomlassítással fog üzemelni a Dózsa György utca. Hiába, az alpolgármesterek körzetei minden pénzt megérnek a szűkös törökbálinti fejlesztési keretekből.