Mindannyian naponta érzékeljük, hogy Törökbálint – Magyarországon egyedülállóan – rom autópálya csomópontjában fekszik. Ennek megvannak az előnyei és a hátrányai is.

Az autóval vagy busszal közlekedők  számára az autópályák a gyors közlekedés  lehetőségét biztosítják, a település számára jelentős – lényegében  kihasználatlan  – gazdaságfejlesztési potenciált rejtenek magukban,  azonban mindannyiunk  számára problémaként  jelentkezik a közelünkben naponta elhaladó sok tízezer gépjármű okozta zaj- és légszennyezés.

Az  már történelem,  hogy  ezek  az autópályák  miért ide  és miért így épültek   ki,   létüket   adottságként kell kezelnünk. Az autópályák az országos közúthálózat legmagasabb szintű elemei, egy önkormányzat mozgástere minimális ebben a kérdésben. De mit lehet tenni?

Lehet beszélni a problémáról és ígérgetni, mint a jelenlegi városvezetés. De lehet ennél hatékonyabban  is dolgozni.  Bármilyen megalapozott  vitához adatok, számítások kellenek, ezért eltökélt szándékunk, hogy a településünket érő zajterhelést és légszennyezést  folyamatosan monitorozzuk. A felmerülő ötletek (sebességcsökkentés  az autópályán, zajárnyékoló falak fejlesztése, megemelése, stb.) mellett nyomon követjük a zajvédelem legkorszerűbb megoldásait, és ezek alapján javaslatokat dolgozunk  ki a közúthálózat fejlesztéséért felelős szereplőknek. A javaslataink megvalósítása érdekében folyamatos lobbitevékenységet folytatunk a szakpolitika irányába a törökbálinton élők érdekében.