Állítsuk meg a pazarlást!

Évek óta maradnak el a beígért fejlesztések a városban, a városvezetés sok helyen több évtizedes adósságokkal rendelkezik a szükséges fejlesztések megvalósítása kapcsán. Városunkban annak ellenére nem valósulnak meg kisebb vagy nagyobb beruházások, hogy Törökbálint egy kifejezetten jómódú település, országosan összehasonlítva magas a helyi adók mértéke, a város költségvetése sokszorosan meghaladja a legtöbb hasonló méretű magyar város költségvetését. Sokan felteszik a kérdést, hogy a város eladósítása miatt jelentősen beszűkülő fejlesztési források mellett miként szeretnénk programunkat megvalósítani? A válaszunk: a mérhetetlen pazarlás megállításával!

A jelenlegi vezetés alatt rengeteg csatornán folynak el a közpénzek. Adóforintjaink gyakran teljesen felesleges, átgondolatlan, túlméretezett beruházásokra mennek el. Gondoljunk például a közbeszerzési szabályok megsértése mellett 86 millió forintból utólagosan beszerzett üveglamellákra az 1,7 milliárdos városházánkon. A rendkívül pazarló, grandiózus épület nagy üvegfelületeit bizonyára védeni kell a napsugárzástól, azonban erre miért nem a tervezés megrendelésekor gondoltak, miért nem a kor igényeinek megfelelő, passzív épületet rendeltek meg? Így a túlárazott városháza üzemeltetése is minden évben jelentős költség lesz számunkra.

Közpénzek folynak el a Fidesz kampányának finanszírozására, a wellness-ülésen összerakott választási költségvetésen illetve a polgármesterünk 25 millió forintos átcsoportosítási jogosultságán keresztül is. Lenne sokkal hasznosabb helye az 59 millió forintból megrendezett majálisra, vagy az augusztusi csinnadrattára költött közpénzeknek is. A kampány drága dolog, főleg, ha óriásplakátokon, fizetett mocskolódókon, fizetett álellenzéken keresztül zajlik! Kormánypárti vezetésünknek nem elégséges, hogy pártújságként használják a számonként 1,5 millió adóforintba kerülő Törökbálint Ma újságot, hogy közpénzből fenntartott polgármesteri Facebook oldalon kampányolnak, kell az eltitkolt pénz a lejárató propagandára és a drága kampányeszközökre is. Nem kell hát csodálkozni, ha túlárazott beruházásokat látunk a város minden pontján. Csak, hogy néhány dolgot említsünk; 4.318.127 adóforint ment el a Köztásaság téri tagadhatatlanul szükséges, de bődületesen túlárazott vasoszlopokra, 5.268.354 adóforintot maszatoltak el a Kalóz-tanya játszótér átfestésére, illetve 9.629.357 adóforint úszott el a Kossuth utcai csapadékvíz-elvezetés felújításán. Sajnos további érthetetlenül túlárazott beruházásokkal van tele a város, melyek korrupció szempontú felülvizsgálata az új városvezetés egyik első feladata
kell, hogy legyen!

A pazarlás a korábbiaknál még látványosabb módja a törökbálinti tekevilágbajnokság megrendezése. A Teke VB-re épülő gigacsarnok, melynek csak a tervezése 50 millió forintba kerül, a sportközpont Óvoda utcai telkén valósulna meg. Azon túl, hogy ezzel elpazaroljuk az önkormányzat még egyetlen szabad, nagy és összefüggő intézményi telkét, vajon mi garantálja, hogy a világbajnokság után a csarnok üzemeltetése nem fog évente további tízmilliókat felemészteni a város költségvetéséből?

Ha számbavesszük ezeket a tételeket, akkor Törökbálinton százmilliókat lehet megspórolni a pazarláson! Ezt az összeget részben a nyugdíjasok építményadójának elengedésére, az elmaradt útfejlesztések megvalósítására, járda és kerékpáros hálózat fejlesztésére, a tömegközlekedés javítására, részben pedig az éveket késlekedő, emberi léptékű beruházások megvalósítására lehetne fordítani. Október 13-án szavazzon a pazarlás felszámolását garantáló Törökbálint Holnap Egyesület jelöltjeire!

Bruder Márton képviselőjelölt, 7. vk.