Gyakran elfeledkezünk a legtermészetesebb  közlekedési módról, a gyaloglásról. Az utak tervezése során mindenki  az autók igényeinek  kielégítésén  dolgozik  – elég széles legyen, elég gyorsan lehessen menni, elég parkolóhely legyen. Ezek természetesen fontos szempontok  a főbb közlekedési útvonalakon. De mi van az emberekkel?

Ha körülnézünk Törökbálinton, szomorú képet látunk:

  • jelenleg ott nincs elég széles járda, ahol kellene (az iskolák felé a szülő a gyereke kezét fogva sem tud haladni, nemhogy egy szembejövőt kikerülni)
  • oda építünk járdát, ahova nem kellene (kisforgalmú utcába, ahol a kerítés mellett parkolnak az autók, és mindenki az úttesten közlekedik)
  • több helyen egyszerűen hiányzik a járda (például a bajcsy-zsilinszky utca egyik oldalán)
  • néhány csomóponton lehetetlen gyalog átjutni (ilyen a Bajor Gizi utca – Bajcsy-Zsilinszky utca csomópontja)
  • a meglévő zebrák egy része veszélyes, nincs megfelelően kivilágítva, semmi nem kényszeríti lassításra az autóvezetőket.

Ha arra gondolunk, hogy a településünk legfontosabb  lakói, a gyerekek hogyan  tudnak közlekedni, biztonságban  vannak-e, még rosszabb a helyzet. Szülők tömege nem meri jelenleg elengedni egyedül a gyermekét a városban. Egy település élhetőségét, biztonságát nagyon jól tükrözi, hogy a gyerekeket milyen kortól engedik egyedül közlekedni. Jelenleg a diákjaink 60-70%-át autóval viszik reggelente az iskolába, pedig biztos, hogy egy jelentős részük sétatávolságon belül lakik.

Rendkívül fontosnak tartjuk, hogy a gyalogos közlekedésre, mint önálló közlekedési módra tekintsünk. Túl kell lépni azon az ósdi megközelítésen,  hogy a gyalogosoknak mindig csak a maradék helyet kínáljuk – majd kikerülik egymást, majd megoldják. tudatosan szeretnénk a jövőben alakítani településünket a gyalogosok szempontjából  is. Célunk, hogy minden fontosabb irányban a járdák megfelelő szélességűek legyenek, az utakat biztonságosan lehessen keresztezni, és ezeken mindenki – akár babakocsival vagy kerekesszékkel is – kényelmesen haladhasson.