Az iskolajáratok első hete után egyértelműen népszerű és sikeres a Törökbálint Holnap Egyesület és Szőke Péter által kezdeményezett „iskolabusz”. Dr. Albert Gábor köznevelési tanácsnok által összehívott megbeszélés alapján a képviselő-testület az utolsó pillanatban augusztus 28-án döntött. A Törökbálint Holnap Egyesület képviselőinek javaslatára az iskolajáratok próbaüzeme egészen a karácsonyi szünetig fog tartani, illetve a járatokat a törökbálinti iskolások ingyenesen vehetik igénybe.

Ide kattintva a teljes bizottsági vita meghallgatható 5:45-től.

A már egy hete tartó tesztüzem alatt az eddigi nyár utcai végállomás helyett a helyi buszjáratok a Munkácsy Mihály utcán tovább haladva, a Zimándy Ignác és Bálint Márton Iskola épületeihez biztosítanak eljutást.

A képviselő-testület egy több éves kötelezettségét pótolta idén tavasszal, mikor napirendre került a 283 és 286-s buszok meghosszabbítása. A vita végére több Törökbálint Holnapos javaslat is bekerült a rendeletbe. Erdélyi-Sándor Áron javasolta, hogy ne várjunk decemberig, hanem már szeptember 1-én induljon el tesztüzem, nézzük meg, milyen sikere, mekkora kihasználtsággal fognak közlekedni a buszok. Bruder Márton felvetését is támogatta a testület, hogy a diákigazolványt felmutató diákok számára legyen ingyenes iskolaidőben a járat. Fontos része a hálózatnak, hogy Törökbálint Holnapos javaslatra bővült a helyi buszok által bejárt terület. Az új 185-s járat egyrészt Idamajor felől segíti az iskolába jutást a diákok számára, másrészt a Laktanya irányába is fordult egyet a járat.

Tükörhegyen 7 új megállót érintve közlekedik a 286-s busz, amellyel szintén egy több éves elképzelés valósult meg, mivel Szőke Péter, már 2011-ben javaslatot tett a tükörhegyi iskolai körjáratra.

Az új hálózattal a lakosok könnyebben érik el a Polgármesteri Hivatalt, a termelői piacot, a Tüdőgyógyintézetet és a rendelőt. Tanítás után az iskolátoktól 3-3 járat segíti még a hazajutást a diákok számára. 

Köszönet jár a menetrendet összehangoló, megtervező hivatali kollégáknak, és minden résztvevőnek, aki a tervezést, kérdőívezést, kommunikációt segítette. Szintén jár a köszönet a türelmes és figyelmes buszsofőröknek, és nem utolsó sorban a törökbálintiaknak, akik örömmel használják a járatokat. Érezhetően csökkent reggel a Diósdi út, valamint a Munkácsy Mihály utca zsúfoltsága is.

Sajnos az első napokban még történtek utaslemaradások, és többen kérték Szőke Péter képviselőt, hogy  az óvodás korú gyermekek és kísérőik is igénybe vehessék a járatokat. A törökbálinti tanárok visszajelzése is egyértelműen pozitív.

Van még teendőnk a reggel teljes kihasználtsággal közlekedő buszokkal, de egy biztos, rég volt ekkora sikere egy javaslatnak, döntésnek.

Erdélyi-Sándor Áron, Törökbálint Holnap