A törökbálinti előválasztási vita a demokratikus politikai kultúrának jó reklámja volt. A Pest megyei 1-es választókerületben több alkalmas jelölt közül választhatunk.

Törökbálinton legutóbb 2002-ben, még a régi művelődési házban rendeztek választási vitát. Közel húsz év elteltével, meglepetésre az akkori látogatottság közel kétszeresét regisztrálhattuk: mintegy 80-100-an jöttek el. Mindez jelezte, hogy a politika „megbeszélése” iránti igény nem vonult vissza a konyhai zsörtölődés csigaházába, a változások támogatását viszonylag sokat felvállalják.

A demokrácia lényege a vita! – mondta bevezetőjében Szőke Péter, az előválasztási kerekasztal-beszélgetést megrendező Törökbálint Holnap Egyesület (TH) elnöke. Ezzel összefüggésben kiemelte: a demokratikus vitának az egyik fő jellemzője egymás elfogadása, vagyis az, hogy egyenlő félnek tekintem a másikat, akivel meg akarom értetni magam és meghallgatom az érveit, nem pusztán le akarom uralni, miközben lényegében szóba sem állok vele. A TH elnöke szerint ezen a téren alapvető változására van szükség a hazai politikában, ezért is fontosak az olyan kezdeményezések, amelyek a szélesebb körű társadalmi részvételt erősítik. A demokrácia ugyanis nem egy intézményrendszer, hanem egy kultúra, melynek erősítését a TH is fontos feladatának tekinti.

Ezt követően a képviselőjelöltek, Bősz Anett (DK), Ollero Marco (Momentum) és Tetlák Örs (LMP) különböző témakörökre felosztott kérdésekre válaszoltak. A személyes bemutatkozásra és a politikai krédó ismertetésére 3-3 perc, a további válaszokra 2-2 perc állt rendelkezéskre. A kérdéseket a jelöltek egy nappal a rendezvény előtt megkapták, így volt lehetőségük a szakpolitikai felkészülésre. Emellett két el nem küldött, „spontán” választ váró témával készültek a szervezők, illetve a jelenlévőknek is volt lehetőségük arra, hogy kérdéseket tegyenek fel.

Az országos politikai témájú topikban arra kellett megfelelni, hogy a képviselőjelölt mit tart az ország legnagyobb problémájának, azt hogyan oldaná meg, továbbá, hogy amennyiben a mai ellenzék szerez többséget, meg tudja-e valósítani a fő célkitűzéseit a bebetonozott fideszes tisztségviselők, kétharmados törvények között, végül, hogy a demokrácia működéséhez szükséges társadalmi békét a jelenlegi légkörben hogyan lehet megteremteni.

A következő kérdésblokk az önkormányzatiság helyreállításával kapcsolatos esélyekre, illetve az agglomerációs zsúfoltság csökkentésének lehetőségére, a „hogyan fejlődjünk túlfejlesztés nélkül?” jól ismert dilemmára vonatkozott. Ezután jöttek a már speciálisan törökbálinti (és részben választókerületi) témák: közlekedés, zajvédelem, klímavédelem, csapadékvíz-elvezetés, pályázati lehetőségek, illegális hulladéklerakások.

Végül a képviselőjelöltnek azokat az előre el nem küldött kérdéseket kellett megválaszolni, hogy mely ellenállhatatlan érvekkel próbálna meg a saját támogatójává tenni egy elkötelezett fideszes szavazót – a kérdést tűnődő pillantás, fejvakarás, majd a közönség részéről nevetés követte -, illetve, hogy az országgyűlésbe kerülve milyen törvényt vagy törvénymódosítást kezdeményezne először.

A vita több mint két órán át tartott, így a képviselőjelöltek válaszainak ismertetésébe e helyen nem kezdenénk bele. A rendezvényről készült felvétel itt tekinthető meg: TH Facebook oldal

Összességében a képviselőjelöltek felkészülten állták a sarat, sok új információt elmondtak. A vita hangnemére pedig nem kellett ügyelni, hiszen egymás válaszait inkább kiegészítették, mintsem kontrázták. A rendezvény a várakozásnak megfelelően demonstrálta, hogy a közügyekről „így is lehet beszélni!”, nemcsak amolyan fideszesen: leegyszerűsítően, militánsan, lekezelően. A kompetíció annyira nem volt benne a levegőben, hogy a jelöltek még „provokálni” sem hagyták magukat. Arra nézői kérdésre, hogy mivel jobbak a másiknál óvatosan elmondták a saját erényeiket. A színfalak mögött ennél vélhetően nagyobb a feszültség, ám az egymásra tekintettel lévő önkorlátozás jelenleg a sikeres együttműködés záloga, a decens légkör mindenekelőtt érettséget jelez.

Ennek kapcsán érdemes megjegyezni, hogy egy alig húszéves, egy harmincas és egy negyvenes politikus ült kinn a pódiumon, ők hárman első ránézésre benne voltak a teremben jelenlévő húsz legfiatalabb emberben. Minderre akár azt is mondhatnánk, hogy reményt keltő, ha nem kellene rögtön megkérdezni azt is, hogy hol vannak a negyvenöt-ötven évesnél fiatalabbak… A jelölteknek azonban nemcsak az életkoruk volt imponáló, hanem úgy tűnt, hogy a Pest megyei 1. választókerület előválasztása erős mezőnyt hozott össze.

Bősz Anett, aki jelenleg is országgyűlési képviselő, széles körűen felkészült, alapos. Jól felépítetten, összeszedetten és meggyőzően érvel. Ollero Marco , a TH önkormányzati képviselője, egyetemistaként nemcsak egyenrangú partnere volt a két profinak, de egyes szakpolitikai kérdésekben jó érzékkel eltalálta a lényeget. Tetlák Örs, Érd alpolgármestere, aki főként környezeti tematikában ugyancsak erős elméleti tudással rendelkezik, a szokott dinamizmusát és egyértelműségre törekvő, bevállalós stílusát hozta.

A nézők eleinte csendben ültek, mivel a politikai rendezvényeken több korszakban, több helyen kötelező taps ezúttal valahogy törvényszerűen elmaradt. A rendezvény felénél azonban egy alkalommal kialakult a spontán tetszésnyilvánítás, ami ezt követően rendszeressé vált: tapsolni szabadon jobb, mint ahol ez kötelező.

Az előválasztásnak csak egy győztese lehet. Ám az az egyik célja, hogy olyan jelöltek kerüljenek felszínre, akik alkalmasak felelős tisztségek betöltésére. Azt este során kiderült, hogy az itteni felhozatalra nem panaszkodhatunk, véleményünk szerint abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy szeptember 18-26. között több alkalmas jelölt közül lehet választani.

Az egyik érdeklődő a rendezvény vége előtt néhány perccel azzal távozott, hogy ezen az estén végre újból Európában érezte magát. Mi úgy látjuk, hogy a magyar társadalom ellenállóképessége az elmúlt 15 évben ugyan sokat gyengült, mégis van honnan elkezdeni a demokratikus politikai kultúra szívós munkát követelő újjáépítését. Ehhez az ilyen rendezvények sokat hozzátehetnek.

Reméljük, hogy az elkövetkező hónapokban egyre többeknek lesz hasonló élményük. Ezúttal a rendezvény azért ért véget, mert a tervezett két óra már rég eltelt. De a közönség kitartott és még lettek volna kérdések.

Holnapress