Vízió az élhető Törökbálintról

Amikor ismerőseim meghallották, hogy képviselőjelölt leszek az önkormányzati választáson, gyakran feltették a kérdést, hogy miért, mi motivált ebben a döntésemben. A válaszom mindig az, hogy szeretek Törökbálinton, azon belül is az Újtelepen lakni, és az utóbbi időben azt láttam, hogy nem jó irányba fejlődik a település, gyakran koncepció nélkül, ötletszerű döntésekkel irányítják a várost. Ezen szeretnék változtatni, és ehhez megtaláltam a megfelelő csapatot a Törökbálint Holnap Egyesületben.

1990-ben részt vettem a cserkészet újjáalakításában. Ez a mozgalom arra épül, hogy a nagy egész sok kis egészséges részből épül fel. Ezért 8-10 fős őrsöket alakítunk ki a gyerekekből, akik hetente összejárnak, az évek alatt jó barátok lesznek, szoros összetartás alakul ki köztük. De sok programot szervezünk úgy, hogy abban több, egy korosztályba tartozó őrs vegyen részt. Azután vannak csapat- országos- sőt világszintű események. 

Mai, egyre inkább elidegenedő és virtualizálódó világunkban fontos lenne a kisközösségek fejlesztése, támogatása, mint annak idején a polgári körök kezdeményezés volt, csak pártpolitikai felhang nélkül. Egy város úgy tud egészségesen fejlődni, ha az egy környéken lakók élő, gondolkodó, magukért kiálló és tenni akaró közösséget alkotnak. Ehhez olyan vezetésre van szükség, ami ezt belátja, és támogatja. Akkor nem történhet meg olyan, hogy az összes háziorvost egy helyre rakják össze, hanem inkább szétszórják őket, hogy a település minden részén kényelmesen elérhető ellátás legyen. A közösségért dolgozó városvezetés a városi művelődési ház mellett több kisebb közösségi helyszínt is létrehoz, fenntart (mint pl. a Vasút utcai közösségi ház) a helyi programok céljára. Játszótereket, sportpályákat, parkokat, kutyafuttatókat létesít városszerte. Az iskolák, óvodák, bölcsődék elhelyezésénél is figyel arra, hogy ne kelljen minden gyereket autóval cipelni az intézmény kapujáig, hanem gyalog, kerékpárral, rollerral, gördeszkával is biztonságosan megközelíthetővé teszi.

A grandiózus, több tízmilliós költségű, tűzijátékkal megspékelt, zajos tömegrendezvények helyett (de legalább mellett) több kisebb helyi, akár önszerveződő rendezvényt támogat, mint pl. utcabálok, kamarakoncertek, táncklubok, előadások, sportbemutatók. 

A Törökbálint Holnap Egyesületben olyan emberek jöttünk össze, akik így gondolkodunk a városunk, egy élhető Törökbálint jövőjéről. Ha bizalmat kapunk Önöktől október 13-án, akkor sok dolgunk lesz. Elsősorban terveznünk és konzultálnunk kell, a szakértők mellett leginkább a helyben élőket bevonva.

Lehet, hogy ez nem lesz olyan látványos az első években. Az is lehet, hogy a költségvetésbe darabra kevesebb, viszont jól megtervezett, hibátlanul kivitelezett beruházás, fejlesztés fog beleférni. De hisszük, hogy a közösen kidolgozott cél érdekében megvalósulhat a valódi összefogás, és ha az itt élők látják, hogy az adójukból, közpénzből nekik fejlesztik a várost, és nem egy pártvezetés irányítása szerint, akkor boldogan vesznek részt a közös munkában. Hosszú távon biztos, hogy a koncepció
mentén tervezett, és jól kivitelezett beruházás olcsóbb, hiszen akkor nem fordulhat elő olyan, hogy egy épületet pár éven belül újra meg újra át kell alakítani könyvtárrá, iskolává, irodává, orvosi rendelővé…

Ha egyetértenek a céljainkkal, kérjük adják szavazatukat a Törökbálint Holnap Egyesület jelöltjeire, hogy létrejöjjön a valódi összefogás Törökbálintért.

Németh Balázs képviselőjelölt, 3. vk.