Nem kell lakótelep

Felejtsük el a lakótelepesítést!
Hogyan kaphat zöld utat egy lakótelep építésének terve a kertvárosias zöldövezetben? Van, amikor tudatlanságól. Emlékszem, annak idején mennyire megdöbbentett a hír: a lakóhelyünk közvetlen szomszédságában szinte egy kisváros épül, 1040 lakás! Ez 2010-ben történt. A helyzet azért is felfoghatatlan volt, mert ezt senki sem akarta. Még azok sem, akik az építési szabályok elfogadásával a beruházást lehetővé tették. Egyikük-másikuk igyekezett palástolni az érzéseit, ám ők is meg voltak lepve, de nem akarták elismerni, hogy fogalmuk se volt arról, mit döntöttek el.

Valamikor, korábban arról volt szó, hogy a tükörhegyi lakóövezetet mögött megépül Törökbálint déli kapuja, irodákkal, mozival, üzletekkel. Aztán a koncepció változott, az építési paraméterek viszont ugyanazok maradtak. Jött egy új tulajdonos, aki azt mondta, hogy jó, akkor faltól-falig lakások! Annyi, amennyi csak belefér… Ekkor lépett akcióba a helyi lakosság és fúrta meg az eszelős tervet. Négy év szívós munkával sikerült elérnünk, hogy a tulajdonos belement az építménymagasság felére csökkentésébe, a beépítési intenzitás is a töredékére csökkent és ma már csak legfeljebb négylakásos sorházak épülhetnek a négy-ötemeletes lakótelepi épületek helyett. A törökbálintiak fellépése nélkül már ma két-háromezerrel többen laknánk itt, ezerötszázzal több autó lenne. Meg lenne az ehhez szükséges humán infrastruktúra: bölcsőde, óvoda, iskola, orvosi rendelő, közút? Mi lenne a forgalommal, ami reggelente már most is belvárost idéző?

Hasonló ügy 2001-ben robbant ki, amikor kiderült, hogy a Medicatus egy trükkös szavazással elfogadtatta a képviselő-testülettel, hogy tizenkét kettő plusz egy emeletes helyett három plusz két szinteseket építsen. Szerencsére a helyi civilek ekkor is résen voltak és jelentős részben a tiltakozásuk miatt a beruházó elállt tervektől. Akkor ráadásul kártérítés is lett a vége, amit a beruházónak kellett fizetni. E történet kapcsán is indokolt a kérdés: valóban szükségünk van a településen tömegével többszintes
épületekre?

Voltak persze olyan esetek is, amikor az önkormányzat asszisztált volna a település arculatához képest idegen beépítéshez. A Köztársaság téren az ábécé helyére ötemeletes, szintenként több lakásos épület felhúzását tette volna lehetővé, cserébe néhány szolgálati lakásért. A környékbeliek ezúttal is közbeléptek. Azt gondolnánk, hogy ezekből a visszatérő történetekből tanul a mindenkori helyi vezetés. Ám sajnos legújabban ennek épp az ellenkezőjét tapasztaljuk. Az elmúlt időszakban három
újabb lakópark építése iránti igényt karolt fel az önkormányzat. A Kálvária-domb, a volt Flóra kemping és a volt laktanya területével kapcsolatban voltak erre próbálkozások. A koreográfia a szokásos, nincs előtte lakossági tájékoztatás és vita a beépítési stratégia helyességéről. Ehelyett megjelenik egy beruházó, aki vonzónak találja a területet és előfordul, hogy a tervekkel a hóna alatt tér vissza, amelyeket megpróbál lenyomni a lakosok torkán. Az erre adott válasz is megfelel a korábbi táncrendnek: a Kálváriánál egy hétvégén négyszáz tiltakozó aláírás gyűlt össze, a volt Flóra kempingnél a közvéleménykutatás keretében a válaszadó lakosok több, mint háromnegyede nem értett egyet az elképzeléssel.

A folyamat azonban nem áll le, mert Törökbálint a földrajzi helyzetéből adódóan az ingatlanfejlesztők és spekulánsok célkeresztjében van. Egy lakótelepesítő vezetésnek ez így kényelmes, hiszen a területeink vonzóak, nekik egy lépést nem kell tenniük. Az ingatlanspekulánsok pedig ismerik a kellően „ösztönző” eszközöket a saját céljaik elérése érdekében a döntéshozóknál. Ezzel szemben mi azt mondjuk, hogy a városi bevételek növelését a környezeti terhelést nem fokozó, tudás alapú befektetések idecsábításával kellene elérnünk. Egyszer és mindenkorra felejtsük el lakótelepesítést! A törökbálintiak akaratát ezen a téren végre meg kellene érteni és tiszteletben kellene tartani. Mi meg akarjuk őrizni Törökbálint emberléptékűségét, kertvárosi jellegét! A Törökbálint Holnap igyekszik megakadályozni, hogy az átgondolatlan, felelőtlen döntések miatt beszoruljunk a saját butaságunk dugójába.

Most Ön dönt, hogy egy lakótelepesítő, ingatlanspekulánsokkal kokettáló városvezetést akar, vagy olyat, aki megtartja Törökbálintot nyugodt, élhető, zöld kertvárosnak!

Szőke Péter képviselőjelölt, 6. vk.