A félelemről, a Törökbálint Holnap Egyesület programjáról, a személyes beszélgetések fontosságáról és az 1. körzet programjáról

A Törökbálint Holnap Egyesület jó példája annak, hogy a helyi ügyeket az országos pártpolitika ellentétein túllépve, az itt élők összefogásával kell intézni. Ez az egyesület helyben élő lokálpatrióták csapata, akik a törökbálinti problémák megoldásába, az itteni ügyek intézésébe szívesen fektetnek energiát. A THE csapatában sok jobboldali, baloldali és magát középre helyező lokálpatrióta dolgozik. A közös hangot, a közös értéket a törökbálinti közügyek elsődlegessége adja számunkra.

Az egyesület programja hosszú beszélgetések, viták során készült, július óta olvasható a torokbalintholnap.hu lapon („Egyesület” legördülő menü, majd „A Holnap Programja”). Nagyon fontos alapvetéseket fogalmaztunk meg benne. Aki átolvassa, érzékeli a változás irányát, az előre vivő gondolatokat, a jobbításnak nem csupán a szándékát, de a hogyanját is. Itt csupán néhány fő értéket emelek ki a Törökbálint Holnap programjából:

  • Türelmetlen, agresszív stílusú beruházások helyett koncepcionális fejlesztések a szükséges sorrendben.
  • Eladósítás helyett felelős gazdálkodás.
  • Szűk körű hatalomgyakorlás helyett beszélgetések során kialakított közös döntések.
  • Öndicsérő, magamutogató propaganda helyett valódi információkkal szolgáló sajtó.
  • A beépítések és a forgalom növelése helyett zöld, hangulatos, családias Törökbálint.
  • Újabb épületek és lakosok helyett faültetések, parkok, játszóterek, kerékpárhálózat, gyalogosok.

Ha egész Törökbálint után az 1. körzetre nézünk: sok délutánomat és estémet töltöttem az elmúlt hetekben a körzetemben élőkkel folytatott beszélgetésekkel. Nagyon sok idő megy rá, de nagy élmény! Sok emberrel ismerkedtem meg, akiket évtizedek óta látok Törökbálinton, sokakkal köszönő viszonyban is vagyok, de még sosem beszélgettünk. Nagyon fontos problémákra hívták fel a figyelmemet, és nagyon jó ötletek hangzottak el a körzet fejlesztésére. Hálás tevékenység volt, én is örültem a hasznos beszélgetéseknek, a megszólított emberek pedig örültek annak, hogy meghallgatják, komolyan veszik őket.

Elgondolkodtató volt viszont, hogy milyen sokan félnek. Elmondják őszintén a véleményüket a helyi és az országos problémákról, de jelzik, hogy nem tudják azt felvállalni, mert egzisztenciálisan kötődnek a rendszerhez. És nem csupán az önkormányzatnál dolgozók tartanak kellemetlen retorzióktól kritikus gondolataik miatt, hanem a legkülönbözőbb állami vállalatoknál dolgozó emberek is félnek. Félnek attól, hogy negatív következményei lehetnek annak, hogy felvállalják a véleményüket. Az ötvenes évek szele kezd lengedezni sajnos országszerte, és így Törökbálinton is.

A lakókkal folytatott személyes beszélgetéseket saját ötleteimmel egészítettem ki. Így született az 1. körzet utcákra lebontott programja, amely a Fernengel András Törökbálint Holnap facebook oldalon olvasható. Ezen a helyen néhány kiragadott példát említek meg a  teljesség igénye nélkül:

A csapadékvíz elvezetése sok helyen okoz problémát: az erdőből lezúduló nagyvizek, az úttesten hömpölygő víz beömlése a kertekbe, pincékbe, garázsokba, az útnyergekben megálló bokáig érő víz sok gondot okoz. Megvizsgáljuk szakemberekkel a Munkácsy utca alatt húzódó vízelvezető alagút állapotát. A befogadó pontoktól alulról építkező rendszert valósítunk meg, amelybe következetesen bekötjük a problémás gócpontokat. Támogatjuk a lakosság csapadékvíz visszatartását, mert ez csökkenti a lezúduló mennyiséget és  hasznosítható víztartalékot képez az aszályos időszakokra. A klímaváltozás kedvezőtlen hatása így részben kezelhető.

A nagybuszok az idős házak rázkódását, repedését okozzák, ezért ezek helyett 10-15 személyes kisbuszokkal oldjuk meg a kieső területek ráhordását a BKK járataira. 

A hangulatos, szűk utcácskák közös problémája a parkolóhelyek hiánya. Van, aki nem tud beállni a kertjébe és van, aki az autóval érkező vendégeit nem tudja fogadni. Ezen területek közelében megkeressük azokat a lehetőségeket, ahol úgy lehet parkolóhelyeket
kialakítani, hogy Törökbálint zöld jellege ne sérüljön. 

Minden lehetséges közterületre fákat telepítünk, amik árnyékukkal mérséklik a nyári hőséget, felfogják a csapadék egy részét, hangulatossá és otthonossá teszik a közterületeket, valamint a klímaváltozást is mérséklik.

Főútvonal vagy főutca? A következő években fog eldőlni, hogy a Munkácsy Mihály utca főútvonal lesz hatalmas forgalommal, egymás hegyén-hátán parkoló autókkal, vagy Törökbálint főutcája, ahol sétáló, beszélgető, kerékpározó emberek élvezik a szép fasorok között az üzleteket és egymás társaságát.

Feltérképezzük és megszüntetjük a hulladék égetését, mert súlyosan mérgező füsttel árasztják el a környéküket, akik ezt teszik.

Ha követték a helyi közélet fordulatait, két lényegesen eltérő Törökbálint rajzolódik ki előttünk. A döntés az Önök kezében van. Melyik Törökbálinton éreznék jobban magukat? Melyik Törökbálinton szeretnék gyermekeiket felnevelni? Melyik Törökbálintot hagynák szívesebben unokáikra? Erről szól október 13-a …

Köszönjük, ha bizalmat szavaz Szőke Péter polgármesterjelöltnek és a Törökbálint Holnap egyesület jelöltjének. Nem fog csalódni!

Fernengel András
a Törökbálint Holnap Egyesület jelöltje az 1. körzetben