Várjuk a rendőrség nyomozását Elek Sándor polgármester ügyében

Elek Sándor polgármester közvetlen munkatársnőinek, a közbeszerzésekért felelős hivatali dolgozónak és a személyi asszisztensének adott el messze áron alul egy-egy önkormányzati ingatlant. Az egyik egy közel 800 m2-es annahegyi telek volt, amelyért 4,5 millió forintot, a másik pedig a Tükörhegy lábánál, egy közel 600 m2-es telek (kis házzal), amiért 8 millió forintot kért.

Az ügyekre, melyekben folytatólagosan elkövetett, jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének gyanúja miatt feljelentést tettünk, a vagyonrendelet tárgyalása során derült fény. A vagyonrendelet melléklete a vagyonleltár, amiben a város ingatlanjai vannak nyilvántartva. A rendelet tárgyalása során figyelmesek lettünk két eladott ingatlanra. Mindkettőt saját hatáskörben adta el a polgármester. Mindkét ingatlan esetén irreálisan alacsonynak tűnt az értékesítési ár, ezért elkértük az ingatlanok hivatalos értékbecslését, és további értékbecsléseket szereztünk be. Ebből megbízható módon megbizonyosodtunk arról, hogy jelentősen valós értékük alatt kerültek eladásra az ingatlanok.

 

Árpád utcai ingatlan

Annahegyi ingatlan

Értékbecslés I.

10 900 000

11 800 000

Értékbecslés II.

13 600 000

13 200 000

Hivatal által beszerzett értékbecslés

8 800 000

5 030 000

Amennyiért a polgármester eladta

8 000 000

4 500 000


Törökbálint frekventált, drága hely
, ahol a 6-800 m2 alapterületű telkek árát a „faluban”, elhelyezkedésüktől függően régóta 10-15 millió Ft körül árazzák be. Az ár Tükörhegyen akár ennek a többszöröse is lehet. Elek Sándor gyermekkora óta él Törökbálinton. Édesapja 1990-től 1998-ig polgármester volt, ő maga 2006-tól önkormányzati képviselő, 2010-től alpolgármester, 2014-től polgármester, jól ismeri tehát a helyi ingatlanpiaci viszonyokat. A Földhivatal nyilvántartása szerint 2017. 02. 09-én 120.000.000 forint vételár ellenében adta el Csalogány utcai, 2916 m2 alapterületű, családi házas ingatlanát, tehát az ingatlanárakat személyes üzleteiből is jól ismeri.

Külön figyelmet érdemel Elek Sándor egyik ingatlan eladásával kapcsolatos döntésének szövege:

„A vételárat bruttó 4.500.000 Ft-ban állapítom meg az ingatlan műszaki állapotára való tekintettel. A fenti összeget a szakértői értékbecslés és a beérkező ajánlat alapján állapítottam meg. Továbbá a vételár megállapításánál figyelemmel voltam arra, hogy az ajánlat tevő a Polgármesteri Hivatalunk dolgozója 10 éve és Törökbálinton kíván családjával letelepedni, és a meg vásárolt ingatlan bár építési telek, de építési övezeti besorolása miatt a ráépítők a családtámogatási kedvezményeket nem tudják igénybe venni.”

Ez az indokolás önmagában is felveti, hogy a polgármester megszegte a vagyonkezelési kötelezettségét.

  1. Az ingatlan műszaki állapota az értékbecslésnél is alacsonyabb árat indokol? Van erre a polgármesternek szakképesítése?
  2. Ha meghirdették volna, vajon nem érkezett volna magasabb árajánlat?
  3. A polgármesteri hivatal dolgozóit árengedmény illeti meg?
  4. A Törökbálinton letelepedni szándékozó családoknak árengedmény jár?
  5. Azoknak, akik a családtámogatási kedvezményeket nem tudják igénybe venni, vételár-csökkentéssel kompenzál az önkormányzat?

Miután mindezen információk a tudomásomra jutottak, kötelességemnek eleget téve, büntető feljelentést tettem az illetékes rendőrkapitányságon folytatólagosan elkövetett, jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének gyanúja miatt. A nyomozóhatóság feladata, hogy magyarázatot adjon Elek Sándor ügyében, hogy feltárja a döntések hátterét, magyarázatot adjon, hogy az érintett kolléganők mivel érdemelték ki a több millió forintos „kedvezményt”.

Bruder Márton